KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 08. septembar 2007.

Holivud je srpsko selo

A ONDA BORIS POSTANE BRED

Boris Milanović spasao život Frenku Sinatri, Nataša Pavlović pije kafu sa Švarcenegerom, a pred lepotom Mile Jovović pali svi producenti!

Svakako najuspešniji srpski scenarista u Holivudu bio je Stiv Tešić (1942-1996). Rođen u Užicu pod imenom Stojan Tešić, emigrirao je u SAD još sa 14 godina, naselivši se u Indijani, gde je i diplomirao na tamošnjem univerzitetu.

U Holivudu se proslavio scenarijom za film "Prelom" (1979), u kojem je rođena nova zvezda, glumac Denis Kvejd, a Tešić je za ovo ostvarenje dobio Oskara za najbolji originalni scenario! Stiv je umro u 53. godini života od posledica srčanog udara, što je odjeknulo i u samom Holivudu.

Naše Ministarstvo za dijasporu 2005. godine je ustanovilo je godišnju nagradu "Stojan - Stiv Tešić" za pisce srpskog porekla koji pišu na drugim jezicima.

Jedna od najlepših glumica Holivuda, koju gledaoci ipak bolje znaju iz raznoraznih serija je naša Nataša Pavlović (39). Rođena u selu Popovi kod Bijeljine, Pavlovićeva se već sa četiri godine otisnula put Amerike kao jedinica u porodici jugoslovenskog oficira.

Glumica je sa samo 16 godina završila srednju školu, a išla je i u privatnu glumačku školu Mikija Runija, u kojoj se, kako kaže, sretala sa Rajanom O'Nilom, Eliotom Guldom i Tomom Selekom, za koga se tvrdi da je, takođe, srpskog porekla.

Nataša je do danas snimila pedesetak filmskih i televizijskih uloga, a najjače je ostvarila u serijama "Magnum", "Majk Hamer", "Noćni jahač" i "Alijas". Živi u Santa Moniki, a privatno je velika prijateljica sa Arnoldom Švarcenegerom, Šonom Penom i Vladom Divcem, kome je 1989. godine u "Lejkersima" bila zvanični prevodilac i vodič kroz Holivud i Kaliforniju!
Nema onog ljubitelja filma koji se ne seća filma "Sedmorica veličanstvenih".

A koliko vas zna da je u njemu jednu od glavnih uloga pored slavnih Stiva Mekvina, Jula Brinera, Horsta Buholca i Džejmsa Koburna imao i Boris Milanović, koga Holivud zna po imenu Bred Dekster? Naš glumac, i jedan od najboljih prijatelja Karla Maldena, takođe je još kao dete došao u Ameriku.

Milanovića je u Holivudu primetio slavni režiser Džon Hjuston koji ga je angažovao da zaigra pored Maldena u "Džungli na asfaltu", savetujući ga da promeni ime u Bred Dekster. Tada Bredova karijera počinje da se kreće samo uzlaznom putanjom.

Holivud i danas prepričava Borisovu epizodu sa prijateljem Frenkom Sinatrom. Naime, naš glumac je 1964. godine doslovno spasio život Sinatri tokom snimanja filma "Ništa osim hrabrosti" na Havajima, kada je slavnog američkog glumca vir povukao ka dnu okeana, a Boris je hrabro uskočio za njega! Naš glumac je umro 2002. od emfizeme dočekavši 85. godinu života na ranču u Kaliforniji.

Možda najpoznatije srpsko ime u Holivudu danas je slavna glumica i manekenka Mila Jovović.

Rođena kao Milica Nataša Jovović ona je dugo godina u Los Anđelesu bila poznata kao "Bejbi dolar", jer je prve pare napravila sa 11 godina! Iako u njenoj biografiji piše da je rođena 17. decembra 1975. godine u Kijevu i da je po nacionalnosti Ruskinja, njen otac je Bogić Jovović, doktor iz bivše Jugoslavije, a majka Golina Lovanova, ruska glumica.

Na filmskom platnu Mila je zablistala u hitovima "Čaplin", "Peti element", "Hotel od milion dolara", "Zulender" i, konačno, u "Rezident ivilu". Ako ne računamo fantastične evropsko-američke karijere srpskog trija koji čine glumci Rade Šerbedžija i Miki Manojlović, kao i režiser Emir Kusturica, najviše šansi da ugrozi Milinu popularnost u Holivudu ima, kako mnogi kažu, pravi buntovnik, Sergej Trifunović.

Holivud je srpsko selo, a "Grad anđela" grad srpske nade, Srba koji su početkom dvadesetog veka maltene sa rancem na leđima gledali ka svetlima Sanset bulevara u nadi da će ostvariti američki san.

Mnogi su ga i ostvarili, a jedan od njih će sigurno uskoro, čvrsto verujemo u to, dobiti svoju zvezdu na trotoaru Avenije slavnih i tako i fizički utemeljiti Srbiju u često surovom, ali i neodoljivo glamuroznom carstvu filma.

ILIJA ĐUKIĆ
Vesti
 
Planeta
 
Stars
 
Crna Hronika
 
Sport
 
Auto
 
Auto
 
Auto
 
Auto
<% If NOT Left(Request.ServerVariables("Remote_Addr"), 13) = "212.200.153.2" AND NOT Left(Request.ServerVariables("Remote_Addr"), 7) = "192.168" Then %>
<% End If %> Copyright © 2003-2009 KURIR