KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


17. februar 2005.

IZ CRNE MAGIJE U BELO ROBLJE

Preko vračara prevaranti lakoverne uvlače u prljave poslove - od ucena, prostitucije do trgovine ljudima

NOVI SAD - Vračare i gatare koje uglavnom preko novinskih oglasa nude svoje usluge preplavile su Srbiju. Policija upozorava da je crna magija samo prvi deo lanca dobro organizovanih prevaranata koji lakoverne građane brzo uvlače u svoje prljave poslove. U početku žrtvama traže novac, a kasnije uz pretnje i ucene traže njihove nekretnine i navode ih na prostituciju. Poslednja karika je trgovina belim robljem.

Zbog posete vračari, život Novosađanke Snežane Janjić (34) pretvorio se poslednjih nekoliko meseci u pakao. Kako kaže u ispovesti za Kurir, više iz znatiželje javila se na jedan novinski oglas, a na kraju zamalo nije završila kao belo roblje.

- Pronašla sam oglas "vračare Sofije" koja leči ljubavne probleme, prokletstva, preljubu... Inače, ne verujem u crnu magiju, ali tog dana, ni sama ne znam zašto, obratila sam se Sofiji. Posle prvog razgovora, u kojem je ona objasnila da "besplatno pruža pomoć", dogovoren je susret - kaže Snežana Janjić.

Sva izbezumljena, Snežana priča da je vračara posle izvesnog vremena počela da traži novac, a kasnije su usledile brojne pretnje i pritisci.
- Počela je sa 80 evra. Posle je, da bi navodno skinula prokletstvo sa mene i da bi mi se dečko Milan vratio, tražila još 520 evra - kaže kroz suze Snežana, i dodaje:

- Nisam znala šta da radim! Svakodnevno mi je pretila i ucenjivala me. Pritiskala je majku i mene da izdamo sobu nekoj njenoj poznanici. Pre toga me je vodila kod neke žene koja je trebalo da mi nađe posao. Na kraju su "Sofija" i ta gospođa tražile da dignem neki kredit za njih... Prethodno me je vračara slučajno vodila kod neke prostitutke. Nije bilo direktnih ponuda, ali indirektno mi je rekla da ako nemam para, zašto se time ne bi malo bavila! Kasnije je stalno spominjala prodaju mog stana kako bi "zajedno otišli u Egipat"!

Vračanje je teško dokazati

U Krivičnom zakonu Republike Srbije ne postoji krivično delo vračanja, kaže advokat Goran Petronijević. On navodi da postoji pravni stav po kojem vračanje može da se podvede pod prevaru, kao što je to slučaj sa Vidovitom Zorkom.
- Međutim, postoji stav Vrhovnog suda u jednoj presudi da vračanje ne može da bude prevara, jer se vračanjem neko dovodi u zabludu u pogledu neke neizvesne činjenice, kao što su nada ili očekivanje. Kada je neko obećanje neizvesno, onda nema prevare, ali ako postoji čista tvrdnja, onda ima - objašnjava Petronijević.
On kaže da vračanje uvek ima element koristoljubivosti, a u nekim slučajevima i elemente nadrilekarstva i nadriapotekarstva. Na primer, kada oštećenima daju razne vodice da se posipaju i da ih piju da bi ozdravili.
- Zaprećena kazna za prevare je od šest meseci do 15 godina, u zavisnosti koliku su nezakonitu korist stekli. Ova tela teško je dokazati, odnosno moguće ih je dokazati samo uz saradnju sa oštećenima - navodi Petronijević.

(E. K.)

Slučaj Snežane Janjić završio je u policiji. Inspektori su saznali da je "vračara Sofija" deo lanca prevaranata koji već duži niz meseci ordiniraju u Novom Sadu i šire. U policiji kažu kažu da ovakve slučajeve rešava BIA. Oni imaju specijalizovane ekipe i timove za borbu protiv sekti, vračara, vidovnjaka...

Gatara Sofija je romske nacionalnosti, više puta kažnjavana prekršajno i krivično, i registrovana kao osoba sklona nasilničkom ponašanju. Ona je policiji rekla da je bila bolesna od tumora, da ona ništa ne radi loše.

- Pa kod mene dolaze mnogi, i školovani i obrazovani! Zašto njih ne jure? To je kao kada vas zaustavi saobraćajac, a vi se nagodite i date mu 1.000 evra. Molim vas, nemojte mi pisati prekršajnu prijavu! Zar ne može kao sa saobraćajcem - rekla je gatara policajcima.

Policija upozorava da na ovakve slučajeve treba brzo reagovati.
- "Vračaru Sofiju" mi odavno imamo zavedenu kao člana opasne kriminalne grupe. Ta dama je do sada prevarila mnogo ljudi za novčane iznose koji se kreću od 6.000 do 11.000 evra - kažu inspektori.

Eksperti za organizovani kriminal naglašavaju da su pojedine devojke, koliko se zna, nakon što su im prevaranti oteli stanove, završavale kao belo roblje - od Egipta do Turske, Irana i Sirije. Snežana Janjić je samo još jedan od sličnih slučajeva registrovanih u poslednjih šest meseci.

Z. VITOROVIĆVesti
 
Planeta
 
SiCG
 
Stars
 
Crna Hronika
 
Sport
 
Beograd
  Copyright © 2003-2009 KURIR