KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


3. novembar 2004.

KUBURA PROTIV RTS-A!

Poznati voditelj tužio svoju nekadašnju TV kuću, traži povratak na posao i naknadu za nepravdu dugu čitavih 11 godina

Svetski putnik, pesnik i autor putopisa i reportaža koje su dugo bile zaštitni znak RTS-a, Risto Kubura, već jedanaest godina je van televizijske kuće u kojoj je pronašao svoj autorski identitet. Prošle godine je desetogodišnja nezvanična suspenzija "krunisana" zvaničnim otkazom, koji je potpisao tadašnji prvi čovek nacionalne TV kuće Aleksandar Crkvenjakov. Risto Kubura je proglašen za tehnološki višak, kao jedini u sportskoj rubrici kojeg je snašla ta sudbina.

Nakon svega, Kuburi je preostalo samo da presavije tabak:

- Danas sam predao tužbu protiv RTS-a, u kojoj, pored novčane nadoknade, tražim da budem vraćen na mesto autora putopisa u informativnom programu. Do sada to nisam uradio jer ne verujem pravosuđu, ali verujem pojedincima u pravosuđu, kao što ne verujem državi, ali verujem pojedincima u državi! - govori Kubura.

Iskusni novinar danas živi u nemaštini, jedva sastavljajući kraj sa krajem.

Prijatelji se u nuždi (ne)poznaju!

Risto Kubura svedoči o nezahvalnosti nekadašnjih "prijatelja":
- Pošto me je duševni bol oborio u postelju, setio sam se oca jednog fudbalera, čoveka koji danas uspešno igra u nemačkoj prvoj ligi i na svojoj štednoj knjižici ima deset miliona dolara. Svojevremeno, kada sam tom mladiću pomogao da dođe u "Crvenu zvezdu", rekao sam njegovom ocu da mi nikada ne pominje nekakav novac za eventualni revanš, jer ću smesta prekinuti svaki odnos sa njim. Znajući da sada može da mi pomogne, zamolio sam oca tog fudbalera da mi, na ugovor, pozajmi nešto novca kako bih mogao da prijateljima vratim neke glavnice i kamate. Odbio me je, a njegov sin je likovao nad mojom sudbinom. Eto, i to se dešava...

- Moja porodica i ja već godinama živimo od pozajmica na kamatu! Nažalost, u sve su uvučeni moja supruga i moja deca. Jedan robijaš iz Drugog svetskog rata, koji zna samo deo onoga što se meni i mojima godinama dešava, rekao je da su moje patnje i patnje moje porodice veće nego njegove u zatvoru! Sada mi je osnovna želja da vratim i sebi i svojoj porodici narušeno dostojanstvo i sigurnost.

Kubura, već više od decenije suočen sa hladnokrvnim i surovim postupcima nekadašnjih kolega i nazoviprijatelja, poručuje ovim ljudima:

- Onima koji su me zloupotrebljavali savetujem da prestanu da se ponašaju prema meni kao prema odbačenoj krpi ili zločincu koji nije pristao na greh.

I posle svega, Risto Kubura nije suštinski gnevan na RTS:

- I dalje o državnoj televiziji mislim sve najlepše, i tvrdim da je priča o RTS-u - samo priča o zdravim i trulim jabukama!

Risto Kubura od matične kuće danas ne traži da ga baci u novinarsku vatru. Samo želi da ostatak svoje karijere provede mirno, van politike i bilo kakvog klanovskog ili esnafskog udruživanja. Nažalost, njegovu sudbinu neće rešiti ni Upravni odbor RTS-a, niti novinarska udruženja u kojima sede njegovi nekadašnji drugovi, već pravosuđe.

N. KOSTIĆVesti
 
Planeta
 
SiCG
 
Stars
 
Crna Hronika
 
Sport
 
Beograd
 
  Copyright © 2003-2009 KURIR