KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


4. i 5. decembar 2004.

KLOPKA ZA IGLE I GELERE!

Dr Dušanka Mandić svojim patentom "klopka za gelere" postala jedina u svetu koja geler, iglu ili nešto drugo metalno iz tela vadi bez operacije

BEOGRAD - Doktorka Dušanka Mandić stekla je svetsku slavu lečeći ljude magnetima. Svojim patentom "klopka za gelere" postala je jedina u svetu koja geler, iglu ili nešto drugo metalno iz tela vadi bez ikakve operacije. Svojim drugim patentom, "MADU trakom", ona je omogućila i neverovatno obnavljanje hrskavice, zaustavljanje početnog oblika gangrene i daleko brže zarastanje rana!

Ideju za prvi patent "klopka za gelere" dr Mandić je, kaže, dobila početkom rata 1992. godine, kada je u bolnicama u Srbiji ležalo na stotine ranjenih. Njenim metodama je do danas lečeno čak 700 ranjenika!
- Kada sam posle doktorske disertacije pri Ujedinjenim nacijama završila i školu za tradicionalnu medicinu i akupunkturu Evropskog centra za mir i razvoj, počela sam da istražujem dejstvo magneta na akupunkturne tačke na telu. Cilj je bio ublažavanje bola. Došla sam, međutim, i do boljeg rezultata. Kada sam jednom mladom ranjeniku pokušala magnetima da ublažim nesnosne bolove koje je imao zbog gelera u vratu, primetila sam da su magneti "naterali" geler i da se pokrene. Posle nekoliko dana geler je "izašao" kroz ulaznu ranu - objašnjava Dušanka Mandić.

Posle tog otkrića, Dušanka Mandić je 1996. godine i zvanično patentirala "klopku za gelere", a iste te godine Ujedinjene nacije joj u Briselu dodeljuju titulu svetskog pronalazača godine. Patent je postao medicinsko sredstvo zaštićeno u 98 zemalja sveta.

Prema njenim rečima, magneti se obično postavljaju neposredno ispod mesta ozleđivanja. Obično imaju oblik potkovice ili vrha strele, a u zavisnosti od količine opiljaka gelera, položaja i starosti rane, nose se nekoliko dana ili čak celu godinu. Dušanki Mandić nisu, međutim, strane ni situacije da iz tela vadi i iglu.

- Jednom dečaku je u potkolenicu ušla igla i što su hirurzi više pokušavali da je izvade, to je ona dublje ulazila. Na kraju je došlo do toga da mu vade čašicu, ali njegov otac to nije dozvolio. Tada smo taj deo noge počeli da "tretiramo" magnetom. Iglu smo vrlo brzo izvadili - kaže dr Mandić, i dodaje da ima situacija kada iglu vadi i iz pluća ili creva.

Zaustavlja gangrenu

Magneti poboljšavaju i prokrvljenje krvnih sudova, pa je terapija magnetima uspešno primenjena i u 30 odsto slučajeva gangrene.
- Možda to još uvek nije veliki procenat, ali je za te ljude on ogroman. Jednom od pacijenata, koji je imao dijabetes, gangrena je bila uništila nogu, pa su mu je odsekli. Kada se ona pojavila i na drugoj nozi i kada je trebalo i nju da seku, on se tome suprotstavio. Napravila sam mu papuču od magneta koju je nosio mesecima, za to vreme na delovima tela gde se gangrena pojavila počele su da se stvaraju crne kraste. One su se sušile i na kraju otpale, a on je sačuvao svoju nogu - objašnjava dr Dušanka Mandić.

Uporedo sa primenom "klopke", ona je otkrila da pod dejstvom magneta, posebno u slučaju ranjenika koji su ih nosili duže vreme, dolazi do bržeg zarastanja rana. Istovremeno, kod nekih pacijenata došlo je i do neverovatnog ponovnog obnavljanja hrskavice! Posle ponovnih istraživanja, dr Mandić je 1998. godine patentirala takozvanu "MADU traku" za koštano-zglobne bolesti i povrede.

Ovaj izum je Dušanki Mandić doneo i priznanje Krsta legije časti, koji se u Belgiji dodeljuje već pet vekova, za izuzetna dostignuća. Ispitivanjima je utvrđeno da u 67 odsto slučajeva primenom "MADU" terapije dolazi do potpunog obnavljanja hrskavice, pokosnice i kosti!

- Jednom sam imala pacijenta kome su se kosti kuka skoro spojile jer je hrskavica gotovo nestala. Na ortopedskoj klinici na Banjici zakazali su mu operaciju kroz godinu dana. U međuvremenu, on je počeo da dolazi kod mene i da nosi magnete. Kada se posle godinu dana pojavio kod njih i doneo prvi rendgenski snimak koji su mu uradili, kao i poslednji, doktor mu je rekao da je doneo tuđi. Međutim, kada su ga ponovo snimili, rekli su da je to čudo i pozvali me da sarađujemo - priča dr Mandić.

Nagrade

Doktorka Mandić je u poslednjoj deceniji dva puta osvojila titulu svetskog pronalazača godine, proglašena je za ženu godine Američkog biografskog instituta, za međunarodnu ličnost godine Međunarodnog biografskog centra u Kembridžu, potpredsednik je ruske Akademije za probleme socijalne i ekonomske zaštite žrtava katastrofa, član Svetskog udruženja za minimalne invazivne terapije u medicini sa sedištem u Londonu....
Do sada je objavila 133 rada u svetu i kod nas, od toga 44 rada iz oblasti elektromagnetizma i magnetizma i biomagnetskih terapijskih efekata.

Lečenje žrtava Černobilja

Ubrzo po patentiranju "MADU trake", dr Dušanka Mandić je pozvana u glavnu vojnu bolnicu "Burdenko" u Moskvi, kako bi svojim metodama lečila žrtve černobiljske katastrofe. Godinu dana posle uspešne primene magneta Dušanka Mandić je postala član i potpredsednik ruske Akademije za probleme socijalne i ekonomske zaštite žrtava katastrofa.
- Radnici koji su radili na sarkofagiranju uranijuma posle katastrofe imali su strašne opekotine koje nisu mogle da zarastu, već su se i posle nekoliko godina otvarale i curile i, naravno, konstantno su bolele. Magneti su imali dobro dejstvo, bol je prestao, rane su ubrzano zarastale, a cirkulacija je normalizovana - objašnjava dr Mandić.

(M. M.)
Vesti
 
Planeta
 
SiCG
 
Stars
 
Crna Hronika
 
Sport
 
Beograd
 
  Copyright © 2003-2009 KURIR