KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 
03. januar 2007.

AFERA "TANOVIĆ"

Fudbalski sudija optužio Zdravka Jokića iz FSS da je falsifikovao listu srpskih arbitara za mečeve pod patronatom UEFA i FIFA

Srpski fudbalski sudija Dragomir Tanović optužuje člana Sudijske organizacije Zdravka Jokića da je falsifikovanjem odluka Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije izmenio redosled arbitara koji su delegirani da sude međunarodne mečeve.

Subotički arbitar, koji već godinama važi za najboljeg u zemlji, preko noći je sa prvog dospeo na peto mesto na listi, a zajedno s njim raniju poziciju izgubili su Milan Karadžić i Zoran Ćupić iz Beograda. Redosled je vrlo bitan, budući da UEFA i FIFA u slučaju viška skraćuje spisak eliminacijom sudija sa začelja liste.
- Zdravko Jokić se usudio da napravi krivično delo i zbog toga će da odgovara pred sudom. Podneo sam krivičnu prijavu, jer želim da stvari isteram na čistac - kaže Tanović za Kurir i objašnjava kako je jednim potezom Jokića degradiran:

Montirane afere

Dragomir Tanović ističe da svojim javnim istupom rizikuje karijeru sudije.
- Nema smisla više da ćutim! Nisam otišao na EP u Portugalu za mlade reprezentacije, jer su mi izmislili sukob sa Dejanom Osmanovićem, kojeg sam navodno uvredio na rasnoj osnovi. Iz iste kuhinje mi je podmetnuta afera oko nameštanja utakmice Kupa UEFA na Kipru.
Kakvu reakciju očekujete od Jokića?
- Šta god bude rekao, uvlačiće sebe u još dublji mulj. Moraće da objasni kako je to sudija koji ima slabu ocenu, kao što je Milenko Vukadinović, dospeo na listu međunarodnih sudija kada to po pravilima FIFA i UEFA nije dozvoljeno. Da podsetim sve, Vukadinović i pomoćnik Borović ocenjeni su negativnom ocenom zbog arbitraže na meču Partizan - OFK Beograd - rekao je Tanović.

- Naš savez svake godine utvrđuje listu sudija za međunarodne mečeve i to prosleđuje na adresu FIFA i UEFA. Na sednici IO FSS utvrđen je poredak na listi. Moje ime se našlo na prvom mestu, a ispod mene Milan Karadžić i još četvorica mojih kolega koji dele pravdu na mečevima Meridian Superlige. Međutim, nakon te sednice Jokić je svojevoljno promenio redosled i FIFA je dobila listu, na kojoj sam ja peti, poslednji Karadžić, a prvi Milenko Vukadinović!

Tanović dalje navodi:
- Ovo je veoma važan podatak, jer FIFA zadržava pravo da smanji broj sudija iz svakog saveza tako što će izbrisati one na dnu. Zoran Ćupić je, recimo, bio na drugom mestu pomoćnih sudija, ali je nakon prekrajanja liste dospeo na deveto mesto, a deveti Jovan Borović zauzeo je njegovo drugo mesto. Jasno je šta je Jokić ovim želeo da postigne.
Ljudima iz UEFA i FIFA zasmetalo je prekrajanje listi sudija iz Srbije.

- Dugo sam međunarodni sudija. Prijatelji iz UEFA i FIFA su me pozvali i pitali šta se to dešava i kako ja sa tolikim iskustvom da dođem na mesto koje je predviđeno za brisanje. U to vreme sam bio u bolnici u Milanu, gde sam operisao diskusherniju.
Tanović navodi da je Zdravko Jokić imao jak motiv da ga degradira.

- Na početku sezone dobio sam jednu njegovu ponudu koju sam odbio. Nije još vreme da otkrivam o čemu je reč, ali ko se fudbalom bavi, taj dobro zna kakav je čovek Zdravko Jokić i šta je spreman da radi i kako može da se osveti. Obavestiću o svemu međunarodne fudbalske organizacije.

Prozvani Zdravko Jokić juče nije želeo da komentariše optužbe Dragomira Tanovića, a za Kurir je izjavio:
- Nemam komentar!

(D. P.)


Vesti
 
Planeta
 
Srbija
 
Stars
 
Stil
 
Crna Hronika
 
Sport
 
Beograd
  Copyright © 2003-2009 KURIR