KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


29. april 2007.

UBIO SE PLUT

Slovenački monstrum Silvo Plut (39) ubio se u zatvoru u Ljubljani dan posle presude za ubistvo Jasmine Đošić (25) iz Aleksinca

NIŠ/LJUBLJANA - Serijski ubica Silvo Plut (39) pronađen je mrtav juče u zatvoru u Ljubljani, gde je izdržavao tridesetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Ljubice Ulčar! Pluta su juče ujutro u 7.15 u ćeliji pronašli čuvari, a prema prvim informacijama, on je izvršio samoubistvo tabletama!
Plut se ubio tabletama "apaurina" od po 10 miligrama, koje je dobijao svake večeri, ali koje je, po svemu sudeći, krio. Naime, iako je tablete morao da popije u prisustvu čuvara, sumnja se da ih nije gutao, nego bi ih posle odlaska čuvara ispljunuo i tako ih čuvao.

Plut se ubio samo dan nakon što ga je Okružni sud u Nišu u odsustvu osudio na četrdesetogodišnju zatvorsku kaznu zbog svirepog ubistva Jasmine Đošić (25) iz Aleksinca.

SERIJA ZLOČINA

Posle ubistva Jasmine Đošić, Plut je ponovo ubio februara 2006. godine. Ovoga puta njegova žrtva bila je Ljubica Ulčar iz Ljubljane, koju je Plut posle višesatnog mučenja zaklao. Motiv ovog ubistva bila je osveta njenom suprugu Mirku, koji je Pluta otkucao policiji zbog razbojništava.
Nekoliko dana posle ubistva, nakon neviđene policijske hajke, Plut je uhapšen i osuđen na maksimalnu kaznu u trajanju od 30 godina zatvora, koju je nedavno potvrdio i Vrhovni sud Slovenije.
Ulčarova je treća žrtva serijskog ubice, jer je Plut u Sloveniji odležao trinaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva svoje školske drugarice Marjance Matjašič, koju je zverski iskasapio 1990. godine.

Porodica ubijene Jasmine Đošić iznenađena je vešću o njegovom samoubistvu.

- Nastojaćemo da saznamo da li je Plut ostavio oproštajno pismo i u njemu eventualno objasnio motive ubistva moje ćerke. Nadali smo se da će on nekada reći da li je možda postojao naručilac ubistva. Ovako nikada nećemo saznati šta ga je navelo da ubije Jasminu - kaže Ljubinka Đošić.

Nebojša Petković, rukovodilac Odeljenja za suzbijanje opšteg kriminaliteta Policijske uprave u Nišu, koji je rukovodio potragom za ubicom Jasmine Đošić, kaže da motiv za njegovo samoubistvo verovatno treba tražiti u strukturi njegove ličnosti.

- Postupke takvog čoveka mogu da objasne samo stručnjaci, psiholozi i psihijatri. Kao policajac, smatram da je pravda zadovoljena time što je krivično delo rasvetljeno, a Plut osuđen. Kao čovek, ne bih komentarisao njegovo samoubistvo - kaže Petković.

Plutovo samoubistvo znači i kraj krivičnog postupka za ubistvo Jasmine Đošić. Plutov branilac po službenoj dužnosti, niški advokat Dejan Ćirić kaže da je njegov posao sada okončan.

- Moja dužnost je bila da ga branim nezavisno od toga šta ja mislim o njemu. Imao sam nameru da podnesem žalbu na presudu kojom je osuđen na četrdesetogodišnju zatvorsku kaznu. S obzirom na to da je Plut mrtav, prestaju i moje obaveze kao njegovog zastupnika - zaključuje Ćirić.

Plut je novembra 2004. godine sačekao Jasminu Đošić na poljskom putu ka aleksinačkim rudnicima i zadao joj veliki broj udaraca nožem. Žrtvu je grizao po grudima i butinama i nožem joj crtao po telu. Ubica je uspeo da izmakne srpskim organima gonjenja i da pobegne u Sloveniju, gde je uhapšen u rutinskoj saobraćajnoj kontroli, pod optužbom da je u ovoj zemlji počinio više razbojništva.

Septembra 2005. godine pušten je na slobodu jer optužbe protiv njega nisu dokazane, a slovenački pravosudni organi nisu mogli da mu sude za ubistvo Jasmine Đošić jer srpsko zakonodavstvo ne dozvoljava ustupanje predmeta za koje je propisana kazna zatvora duža od deset godina.

(SINA)
Vesti
 
Planeta
 
Srbija
 
Stars
 
Crna Hronika
 
Sport
 
Crna Hronika
<% If NOT Left(Request.ServerVariables("Remote_Addr"), 13) = "212.200.153.2" AND NOT Left(Request.ServerVariables("Remote_Addr"), 7) = "192.168" Then %>
<% End If %> Copyright © 2003-2009 KURIR