KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


8. oktobar 2006.

MIŠKOVIĆ KUPIO "TOZU MARKOVIĆ"

Srpski tajkun preko nekoliko svojih firmi koje su kupile akcije od Hrvata postao većinski vlasnik čuvene fabrike crepova iz Kikinde

KIKINDA - Najbogatiji srpski biznismen Miroslav Mišković postaće vlasnik i vodeće srpske fabrike crepova "Toza Marković" iz Kikinde. Hrvatska kompanija "Našicecement" prodala je prošle nedelje svoje akcije na Beogradskoj berzi po ceni od 891,2 miliona dinara, a kupile su ih firme iza kojih stoji Miškovićev kapital, saznaje Kurir.

Naime, prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, najveći vlasnički udeo u "Tozi" sada ima kompanija ITH sa 30,79 odsto, a zatim "Svetski crep", firma u vlasništvu kompanije "Delta", sa 17,7 odsto, "Toza Marković a.d." sa 9,9 i "Lili drogerija" sa 7,8 odsto.

Iza firmi koje su na berzi pazarile "Tozine" akcije i obezbedile dvotrećinsko vlasništvo, po svemu sudeći, stoji vlasnik kompanije "Delta" Miroslav Mišković. Srpski magnat već poseduje dva poljoprivredna preduzeća u kikindskoj opštini, "Kozaru" i "Topolu". Tokom iduće nedelje u kikindskoj fabrici crepa i pločica biće imenovan predsednik UO, nakon čega bi trebalo da usledi izbor novog generalnog direktora, saznaje Kurir iz dobro obaveštenih izvora.

ITH, kamioni, avioni...

Beogradska firma ITH, za koju se veruje da iza nje stoji Miškovićev kapital, registrovana je kao firma za trgovinu i usluge, a njen zvanični vlasnik je Dejan Babić. Stoprocentni je vlasnik "Žitoprodukta" i "Nautike". U njenom posedu je smederevska "Ishrana", a vlasnik je kapitala u Fabrici automobilskih delova FAD iz Gornjeg Milanovca i u beogradskom "Elektrometalu".

Zasad se spekuliše o tome da će Rudolf Pavli zadržati direktorsku poziciju u "Tozi", mada se ne isključuje ni mogućnost povratka Dmitra Šegrta, koji je petnaest godina bio na čelu ove firme. Šegrt se žestoko zalagao da se fabrika privatizuje od kapitala domaćeg porekla, što se na kraju i desilo.

Pridodavši svojoj poslovnoj imperiji najvećeg domaćeg proizvođača građevinskog materijala, Mišković je očigledno načinio pravi poslovni potez. Da je tako, svedoče zvanični podaci o poslovanju "Toze" u prvih osam meseci ove godine, kada je od prodaje građevinskog materijala inkasirano više od 1,5 milijarde dinara.

Ovogodišnja proizvodnja crepa za tri do pet odsto nadmašiće lanjsku, kada je plasirano 65 miliona komada. Do kraja godine prodaće se 2,65 miliona komada keramičkih pločica. Naša saznanja o preuzimanju akcija "Toze Markovića" pokušali smo da proverimo i u kompaniji "Delta". Međutim, PR menadžer ove kompanijen nije se javljao na poznate brojeve telefona.

S. UROŠEV
Vesti
 
Planeta
 
Srbija
 
Stars
 
Stil
 
Crna Hronika
 
Sport
  Copyright © 2003-2009 KURIR