KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


11. novembar 2006.

3 PRSTA

Brojni radikali novi Ustav dočekali podizanjem tri prsta iako je svojevremeno Vojislav Šešelj tvrdio da je to ustaški pozdrav

BEOGRAD - Poslanici Srpske radikalne stranke nepun sat po proglašenju novog Ustava Srbije izneverili su svog vođu Vojislava Šešelja, kada su u belim majicama sa njegovim likom pokazivali simbol koji je on strogo zabranjivao. Naime, brojni poslanici SRS proglašenje Ustava Srbije su, izlazeći iz Doma Narodne skupštine, pozdravljali sa visoko uzdignuta tri prsta, iako je upravo Šešelj uporno dokazivao da je to tipičan ustaški i fašistički simbol!?!

Kako se došlo do toga da ovaj znak koji je vremenom, pored monarhističke zastave, šubare, šajkače, postao prepoznatljiv simbol SPO ikonografije, završi i kao radikalsko obeležje, nikome od sagovornika Kurira nije bilo poznato.

Jedan od radikala koji se toga dana posebno istakao dizanjem tri prsta, (što su zabeležili i objektivi brojnih fotoreportera), poslanik SRS iz Novog Sada Milorad Buha, nije želeo sa nama da podeli razloge koji su ga naveli da upotrebi baš ovaj simbol.
- Nemojte o tome, neću da pričam! - rekao je Buha i prekinuo vezu.

Zašto su radikali radost i veselje zbog donošenja najvišeg pravnog akta naočigled svih iskazivali ovim simbolom, ni funkcioneru te stranke Miloradu Mirčiću nije jasno! On za Kurir kaže da je "van pameti koristiti taj pozdrav, jer je to propaganda", i dodaje da "nije video (!?) da su poslanici njegove stranke tako pozdravljali okupljeni narod ispred skupštinskog zdanja".

- To nikako ne mogu da podržim, jer se zna da je to fašistički i ustaški pozdrav! Njega je Vuk Drašković samo popularizovao, ali ga nije izumeo. Nikada taj pozdrav nisam koristio, niti ću, kao što ne bih nikada držao ruku na srcu kada se svira himna. To je amerikanizam a to rade Hrvati, a pošto se u našoj himni pominje Bog trebalo bi imati poštovanje prema stvoritelju. Umesto toga, na kraju himne se treba prekrstiti - savetuje Mirčić.

Sa druge strane, u SPO čiji je lider Vuk Drašković na martovskim demonstracijama 1991. godine lansirao visoko podignuta tri prsta, uz povike "svi, svi, svi", iako zbunjeni, nemaju ništa protiv da i radikali uvedu ovaj simbol u upotrebu. Potpredsednik SPO Srđan Srećković bio je iznenađen pitanjem, i zadovoljno konstatovao da "dobro zapažamo".

- Lepo ste se toga setili! Podignuta tri prsta jesu simbol koji je u masovnu upotrebu uveo Vuk Drašković na mitingu u Beogradu 13. marta 1991. godine. Tada je SPO imala tri zahteva, a jedan od njih je bio da se puste svi pohapšeni 9. marta. To je bio naš simbol borbe za promene, a iako je trebalo dosta vremena da se taj simbol prihvati, očigledno je da je uspelo. I kada ga danas koriste radikali, nemam ništa protiv - kaže Srećković.

On otkriva da "podignuta tri prsta imaju još jednu i simboliku:
- Jedan prst je za svetog Savu, drugi za Njegoša, a treći za Karađorđa - objašnjava Srećković.

Dana Drašković: Neka mašu, ko im brani!

Ni supruga lidera SPO, Danica Drašković, nije bila ništa manje zatečena radikalskim preokretom.
Najpre je kroz osmeh konstatovala: "Neka, neka, uskoro će početi i da uzvikuju i "svi, svi, svi", pa dodala da "nema ništa protiv toga da i radikali mašu sa tri prsta".
- Očigledno je da narod drugačije razmišlja od lidera svoje stranke, eto i poslanici radikala su podizali tri prsta, što samo potvrđuje da ni oni ne veruju Šešeljevim teorijama! - smatra Draškovićeva.

(J. J.)
Vesti
 
Srbija
 
Stars
 
Stil
 
Crna Hronika
 
Sport
 
Beograd
  Copyright © 2003-2009 KURIR