KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


23. maj 2006.

ZBOGOM, OAZO!

Prirodni ambijent Velikog ratnog ostrva, prema mišljenju ekologa, biće uništen posle intervencija koje najavljuju gradski čelnici

Veliko ratno ostrvo, poslednja oaza netaknute prirode Beograda, uskoro će, kako tvrde ekolozi, biti nepovratno izgubljeno! Naime, u planu je da se jedno od najvećih staništa retkih ptica od evropskog značaja pretvori u turističko-rekreativni centar. Povećana poseta, brojni sadržaji i velika ulaganja, koje najavljuje gradsko preduzeće "Zelenilo", uništiće preostalu floru i faunu i izbrisati ovo područje sa ekološke karte.

Kako tvrdi Aleksandra Tadić, predsednica Društva za zaštitu divljih ptica, namere JKP ''Zelenilo'' da socijalizuje prirodni ambijent, potpuno su besmislene.
- To je stari plan, koji Demokratska stranka pokušava već godinama da progura. Ranije je to radio Srđa Popović, a sada gradonačelnik Nenad Bogdanović. Nema tu ničeg novog, još pre nekoliko godina radikali i Grad su se otimali o ostrvo - kaže za Kurir Tadić.

- Podela na zone je besmislena. Ostrvo ima prečnik od samo dva kilometra i svaka delatnost predstavlja smetnju za ptice. Ranije smo imali stalne ptičje kolonije belih pliski, kosova, senica, divljih patki, slavuja, čaplji, malih kormorana, kao i vrlo retkih vrsta poput žalara slepića, čigre, srebrnastog galeba i kukumavke. Ali, danas su mnoge vrste otišle, a da bi se vratile, potrebno je oko šest-sedam godina. Zato Veliko ratno ostrvo više nije toliko bitno stanište. To su verovatno i hteli, da bi sad mogli da ga urbanizuju i komercijalizuju bez velikog otpora - dodaje ona.

Da bi se ptice sačuvale, potrebna je puna zaštita njihovog staništa, a pre svega tišina. Međutim, u okviru JKP ''Zelenilo'', kome je Grad poverio ostrvo na upravljanje, postoje drugačiji planovi. S obzirom na to da se nalazi nadomak centra grada, verovatno je da će Veliko ratno ostrvo postati jedno od najposećenijih izletišta.

- Preduzećemo određene intervencije koje će Veliko ratno ostrvo učiniti jednim od najomiljenijih izletišta Beograđana. Način korišćenja ostrvskih zona brižljivo je planiran. Tako je ostrvo podeljeno na tri zone. Prva zona turizma obuhvata plažu Lido, na kojoj su i ranije bili prisutni turističko-rekreativni sadržaji. Druga zauzima centralni deo ostrva i biće delimično otvorena za turizam, a na obradivim površinama u planu je razvoj eksperimentalne, strogo ekološke poljoprivredne proizvodnje - ističe Radovan Draškić, direktor JKP ''Zelenilo Beograd".

- Treća zona, koja je do sada bila pod strogom zaštitom, obuhvata prostor ptičjih staništa. Do sada je ovaj deo ostrva bio zatvoren za javnost, ali mislimo da je moguće da ga delimično otvorimo za posete - kaže Draškić.

Pored organizovanog posmatranja retkih ptičjih vrsta, u planu je da se prokrče staze i postave osmatračnice sa dogledima, a na jezercetu sa šaranima biće izgrađena sojenica. Posetioci će sa tih tačaka moći da uživaju u retkoj fauni, ali uz strogo poštovanje propisa, a kako dodaje Draškić, posete će biti organizovane u onoj meri koja neće narušiti prirodnu ravnotežu i staništa.

(M. Đ.)


23. maj 2006.

Centar bez duše

SPAS U HLADOVINI

Centralne gradske ulice, među kojima i najposećenija Knez Mihailova, juče su bile neobično puste i pored velikog broja ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


23. maj 2006.

"Infostan" zapretio

TUŽBE NEPLATIŠAMA

Uz majsku uplatnicu "Infostana" građanima će biti uručene opomene pred tužbu, u kojima su naznačeni troškovi ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...
Vesti
 
Planeta
 
SiCG
 
Stars
 
Crna Hronika
 
Sport
 
Beograd
  Copyright © 2003-2009 KURIR