KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


11. februar 2006.

AL' JE TITO DOBRO JEO, BAŠ!

Maršal probao više od 21.600 jela, svako spremljeno baš za njega,a trpezu je delio s najvećim državnicima, glumcima, piscima...

Možete li samo da zamislite koliko je različitih jela probao Josip Broz Tito? Proputovao je ceo svet i probao više od 21.600 različitih jela, a svako je pripremano specijalno za njega! Sve o Titovom meniju saznajemo u "Titovom kuvaru", koji su napisali Branko Trbović i Ivan Ćosić, uz stručnu konsultaciju Titove lične kuvarice Natalije Vuković.

Branko Trbović, koji je od 1965. do 1980. bio maršalov nutricionista i pratio ga na svim putovanjima po zemlji i inostranstvu, i Natalija Vuković, Titova lična kuvarica, priredili su knjigu "Titov kuvar" u kojoj su objavljeni najzanimljiviji jelovnici spremani za Tita.

- Knjiga počinje receptom ručka koji je poslužen Titu i Draži Mihajloviću na Ravnoj Gori 1941. godine. Od tada sam putovao svuda s njim, osim u Izrael i Australiju. Tako se lista izabranih recepata završava večerom za španskog kralja - kaže Trbović. U međuvremenu su kod Tita u gostima bili državnici, od Janoša Kadara preko Nikolaja Čaušeskua, do princeze Margarite, Urha Kekonena i Džimija Kartera, ali i ličnosti poput Žakline Kenedi Onazis, Jula Brinera, Iva Andrića...

Kuvar uz svaki jelovnik ima i recepte koje je sastavila Natalija Vuković, koja je imala direktnu saradnju i s Jovankom.

- Svake večeri sam pravila tri menija za sutrašnji dan, koje bi, uz eventualne izmene, odobrila Jovanka. Tito je bio skroman i ne bi mi prigovorio kada mu se neko jelo ne bi baš svidelo. Rekao bi samo: "Ručak je odličan, ali može i bolje". Jovanka je bila izuzetno stroga prema posluzi, ali svaki put kada bi mi nešto prigovorila, radila je to s punim pravom - priča Natalija.

(Z. T.)

GIBANICA ZA DRAŽU I TITA

Kada su se 1941. Draža i Tito sastali na Ravnoj gori, specijalno za njih spremljena je čuvena srpska gibanica i krompir pod sačem s kajmakom.

Sastojci (za šest osoba):
1,5 kg kora za gibanicu
1,5 kg srpskog punomasnog sira
0,5 kg kajmaka
200 g masti
8 jaja

Priprema:
U vangli izmrviti sir, zatim dodati ulupana jaja i kajmak i sve dobro izmešati. Ako je pregusto, dodati još malo mleka. Podmazati pleh s rastopljenom mašću. Ređati kore, koje valja malo poprskati masnoćom, i preko njih fil, sve dok se sav ne utroši. Na vrh se stave dve kore, premažu s masnoćom i pleh se stavlja u vrelu pećnicu. Peče se 1,5 sat. Kad je gibanica gotova, okrene se na radnu dasku i ostavi da odleži oko pola sata. Seče se na veće komade i služi s kiselim mlekom.

 

ŠAMPINJONI "A LA ŽAKLINA"

Ovo je specijalitet koji je specijalno za Tita spremljen kada je maršal bio u poseti Žaklini (Džeki) i Džonu Kenediju u Vašingtonu!

Sastojci (za četiri osobe):
1 kg šampinjona (samo klobuk)
1 kg pileće jetre, 1 dl konjaka
500 g pirinča, 0,5 l svežeg mleka
125 g butera, 100 g zelenih maslina
peršun (list), biber, so

Priprema:
Očistiti i osušiti jetricu. Staviti je na ploču oko pet minuta da se malo zapeče. Prebaciti je u pasirku i propasirati. U propasiranu masu dodati dva dl mleka, 100 g butera, čašicu konjaka, biber i so i sve dobro umesiti. Pleh za pečenje podmazati buterom. Pečurke napuniti malo iznad površine, poređati ih u podmazan pleh tako da se ne dodiruju. Peći 15 minuta u rerni zagrejanoj na temperaturi od 180-200 stepeni. Servirati na kuvanom pirinču.Vesti
 
Planeta
 
SiCG
 
Stars
 
Crna Hronika
 
Sport
 
Beograd
  Copyright © 2003-2009 KURIR