KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


28. avgust 2006.

SARI VRVI OD ČARI!

Indijke su jedine žene koje su uspele da tradicionalne haljine pretvore u modni hit

Sve narodne nošnje imaju svoju etnološku vrednost, a Indijke mogu da se podiče najženstvenijim tradicionalnim haljinama. Ne samo što ih one nose i dan-danas već su njihove sari haljine neretko inspiracija mnogim kreatorima visoke mode. U svakom delu Indije nosi se drugačija vrsta sarija - različito se vezuju, boje su uvek svetle, ali različitih nijansi. Upravo je boja jedan od najbitnijih elemenata ove nošnje.

Gagan Kišore, vlasnik Indijske kuće mode, objašnjava kako boja haljine ima svoje značenje i određena je situacijama u kojima se nosi.
- Bela boja je simbol žalosti, pa se nosi kao crnina u Srbiji. Na venčanjima žene nose crvene ili bordo sarije (ili sa crvenim detaljima). Međutim, s obzirom na to da se te haljine nose više kao odraz mode nego kao tradicionalna nošnja, tako postoji mnogo vrsta i boja sarija - kaže Gagan.

Ove haljine su modni hit u svetu (a ne samo u Indiji), pa neretko možemo da vidimo i slavne ličnosti kako na crvenim tepisima poziraju upravo u sariju. Indijska kuća mode jedno je od retkih mesta u Beogradu i Srbiji gde možete da kupite originalne sari haljine.

- Svu garderobu, pa i sari haljine, uvozimo iz Indije, gde se sve ručno izrađuje. Cene se u Indiji se kreću od 15 do 50.000 evra, a koliko će koštati zavisi od vrste i debljine materijala, od konca (nekada se koristi i pozlaćeni konac), od veza koji se pravi na rubu sarija i, naravno, od modnog kreatora koji je dizajnirao. Tako su najpoznatiji (i najskuplji!) "banarsi" sari, zatim "bangalor silk" sari i "kandžipuram" sari - objašnjava Gagan.

Umotana u visoku modu!

Kada nisu na ženi, sari haljine izgledaju kao parče materijala (koja je najčešće dužine oko pet metara), ali, kada se obmota oko ženskog tela, pretvara se u remek-delo visoke mode. Njihova prednost je što se prilagođavaju svakom obliku tela. Da bi se obukao, potrebno je samo nekoliko zihernadli i malo veštine. Postoji nekoliko tehnika oblačenja sarija, u zavisnosti od dela Indije u kojoj se nosi. Kurir vam predlaže jedan.
1. Desnom rukom stavite jedan kraj sarija na levi bok, a drugi obmotajte oko leđa.
2. Prebacite sari sa prednje strane udesno i zakačite zihernadlom.
3. Napravite nabore (nalik na harmoniku) na boku, a za to će vam trebati barem još dve zihernadle.
4. Ostaje vam samo da preostali deo sarija prebacite preko ramena na suprotnu stranu od nabora.

(Z. T.)Vesti
 
Planeta
 
Srbija
 
Stars
 
Stil
 
Crna Hronika
 
Sport
 
Beograd
  Copyright © 2003-2009 KURIR