KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


23. maj 2005.

KRVNA OSVETA

Drago Kaluđerović (64) ubio Ratka Markovića (36), koji je pre 14 godina usmrtio njegovog sina Željka. Tragedija na Cetinju potvrdila da krvna osveta i dalje postoji u Crnoj Gori!

PODGORICA - Krvna osveta i dalje je prisutna u Crnoj Gori! Drago Kaluđerović (64) ubio je na Cetinju Ratka Markovića (36), koji je pre 14 godina usmrtio njegovog sina Žarka (24). Posle ispaljenog rafala iz automatske puške na nesrećnog Markovića, Kaluđerović je izvršio samoubistvo. Tragedija koja se dogodila u petak po podne u centru Cetinja ponovo je pokrenula pitanje krvne osvete u Crnoj Gori, za koju se verovalo da je zauvek iskorenjena.

Foto

Drago Kaluđerović

Foto

Ratko Marković

- Pre 14 godina Dragu je ubijen sin jedinac. Žarko je stradao posle svađe u "Bilijar klubu", gde je radio kao šanker. Tada je Ratko Marković nasumice pucao po lokalu i usmrtio Kaluđerovića. Marković je osuđen na 14 godina zatvora, a pušten je godinu ranije zbog dobrog vladanja. Kod Draga je tinjala osveta svih ovih godina, jer jedinca nije mogao da prežali.

- Gledao je ubicu svakodnevno, koji ga je podsećao na stradalog sina. U petak je video Markovića na ulici. Krv mu je ponovo uzavrela! Shvatio je da je došao trenutak da se osveti. Dograbio je automatsku pušku i brzo istrčao iz kuće. Rafal koji je odjeknuo prekinuo je još jednu mladost. Njegov "zavet" je ispunjen. Potom je sam sebi presudio - kaže poznanik Draga Kaluđerovića, koji je želeo da ostane anoniman. On dodaje da ovo nije jedini slučaj krvne osvete u porodici Kaluđerović:

- Dragov brat od strica, Nikola Kaluđerović, je pre 15-ak godina, da bi osvetio sina, ubio njegovog ubicu i još jednog mladića ni krivog ni dužnog. Nikola je nekoliko godina proveo u zatvoru. O njegovoj životnoj priči, gubitku sina jedinca, pripremanju osvete i osveti snimljen je i film. Da li je ovim činom tragična priča o porodicama Kaluđerović i Marković sa Cetinja okončana, ili je to kraj jedne i nagoveštaj nove tragedije? Hoće li Crnogorci nastaviti da uzimaju pravdu u svoje ruke i presuđuju po svojim merilima, ili će se konačno povinovati zakonima države, ma kakvi oni bili? - pita se naš sagovornik.

Crnogorski vladar Petar I Petrović Njegoš pokušavao je još krajem 18. veka da suzbije krvnu osvetu među Crnogorcima, shvatajući pogubnost međusobnog istrebljivanja sopstvenog naroda. Međutim, iako su bile predviđene rigorozne kazne, krvna osveta ni do današnjih dana nije u potpunosti iskorenjena.

Čekao 10 godina

U Rožajama je 23. avgusta 2002. godine u Barmahali ubijen službenik rožajskog MUP-a Sabro Nurković, koga je hicima iz pištolja usmrtio Rahim Seferović (20). Seferović je nakon ubistva kazao da je osvetio brata koga su Nurković i njegovi rođaci pre deset godina usmrtili tupim predmetima, naočigled tada desetogodišnjeg Rahima.

- Slučaj Žarka Lauševića, koji je zbog straha od osvete za počinjeno ubistvo morao da pobegne u inostranstvo, najrečitije govori o pogubnosti krvne osvete. Za neke ljude ovde nije dovoljan sud nadležnih organa, ma kakva presuda bila. Jedini sud koji oni priznaju jeste sud njihove volje i oružja! Upravo iz tih razloga, iako je odležao zatvorsku kaznu, Laušević je morao da beži iz zemlje. Uništio je porodicu, a radi najteže fizičke poslove da bi preživeo. To je cena ukoliko se želi izbeći krvna osveta! A takvih primera "bežanja od krvi" još ima Crnoj Gori - kaže zabrinuti jedan Cetinjanin.

U Malesiji, albanskom mestu u okolini Podgorice, pre nekoliko godina ukinuta je "besa". Od tada do danas nije zabeležen nijedan slučaj krvne osvete na tom području. Razum je u nekad zaostalom kraju prevladao predrasude. Među Crnogorcima, nažalost, još nije. Na "pravo" krvne osvete ili "umir krvi" ovde mnogi još gledaju kao na čin ličnog i plemenskog dostojanstva. Ratko Marković sahranjen je juče na Novom groblju na Cetinju, a Drago Kaluđerović u svom rodnom selu Očinić kod Cetinja.

Tragedija Markovića

Ratkov otac, Vlado Marković, zbog griže savesti što mu je sin počinio ubistvo, u drugom pokušaju je sebi oduzeo život, a isto je učinio i njegov mlađi brat. Marković je bio osuđen na 15 godina, ali je zbog dobrog vladanja odležao manje i izašao pre više od godinu dana iz zatvora. Živeo je povučeno. Pored supruge i dve ćerke, za sobom je ostavio majku i sestru.

V. KONJEVIĆVesti
 
Planeta
 
SiCG
 
Stars
 
Crna Hronika
 
Sport
 
Beograd
  Copyright © 2003-2009 KURIR