KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


7. jul 2005.

ČUME U AKCIJI?!

Dušan Vasović, advokat Ljubiše Buhe Čumeta, za 37 miliona dinara kupio firmu za puteve!
Vasović: Moj klijent nema nikave veze sa ovom kupovinom, ideju sam dobio od jednog prijatelja!

BEOGRAD - Dušan Vasović, jedan od advokata Ljubiše Buhe Čumeta, ključnog svedoka saradnika u procesu ubicama premijera Zorana Đinđića, kupio je Preduzeće za puteve (PZP) u Valjevu! Podsetimo, nekadašnji vođa "surčinskog kriminalnog klana" Ljubiša Buha Čume od 5. oktobra 2000. godine do 2002. godine radio je jedan od najunosnijih poslova na asfaltiranju u Srbiji i imao najmoderniju mehanizaciju za to.

Zbog ove kupovine u Vladi Srbije se podigla velika prašina! Prema saznanjima Kurira, čak se i premijer Srbije Vojislav Koštunica raspitivao kod ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića da li ja tačno da je Čume kupio firmu u Valjevu?

Foto

Ljubiša Buha Čume, svedok saradnik

- Kada je premijer pitao Ilića da li su tačne glasine da je Ljubiša Buha u stvari kupio PZP u Valjevu, o čemu je danima brujala Vlada Srbije, Ilić je odgovorio da to nije njegov posao i da odgovor na to pitanje treba potražiti kod ministra privrede Predraga Bubala. Znam samo da je Ilić vrlo nezadovoljan ovom kupovinom - kaže sagovornik iz vrha Vlade Srbije, koji je insistirao na anonimnosti.

Čume nema nikakve veze sa PZP Valjevo!

S druge strane, Dušan Vasović, koji je na aukciji 16. juna kupio PZP Valjevo za 37 miliona dinara, uz obavezu da u njega investira još 28 miliona dinara, kaže za Kurir da ovaj posao "nema nikakve veze sa Ljubišom Buhom"!

- Kupovina PZP-a Valjevo nema nikave veze sa mojim klijentom Ljubišom Buhom, koga zastupam u svim sudskim slučajevima. Na ideju da kupim ovo preduzeće došao sam na predlog jednog mog prijatelja, koji mi je rekao da ova firma može da bude uspešna. Njegovo ime ne mogu da vam otkrijem, ali to nije Ljubiša Buha. U firmu još nisam ni ušao, tek bi trebalo da bude formirana skupština - kaže Vasović.

Na pitanje da li je 37 miliona dinara (oko 450.000 evra) ipak velika suma za ulaganje i jednog advokata, Vasović kaže da je sav novac za kupovinu ove firme lično njegov.
- Sedamnaest godina se bavim advokaturom. Pa zar mislite da nisam toliko mogao da zaradim, pre svega što imam dobre klijente, kako u zemlji, tako i van nje. A i moj posao jeste takav da imam dobre izvore informacija - kaže Vasović.

Milioni na asfaltu!

Preduzeće za puteve Valjevo zvanično je osnovano 1. januara 1952, zajedno sa još sedam sličnih preduzeća na teritoriji cele Srbije. Do 1988. radilo je u sklopu Preduzeća za puteve Beograd. Pokriva teritoriju Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Zaposleno je oko 300 zaposlenih stručnjaka i radnika, poseduju modernu mehanizaciju, a 2002. su instalirali novu asfaltnu bazu. Kao podizvođači, nakon prepirke sa Preduzećem za puteve Beograd učestvuju u Projektu rehabilitacije saobraćaja u Srbiji, koji je vredan više od 60 miliona dolara.

On navodi da mašine koje su nekad pripadale Ljubiši Buhi Čumetu, a koje su sada u vlasništvu kanadskog preduzeća, neće raditi za ovo preduzeće, jer je "najbolji deo tih mašina izvezen van zemlje, jer nisu plaćane obaveze". Vasović na kraju kaže da će "morati da tuži Kurir ukoliko ovaj tekst bude izazavao bilo kakav negativan efekat u poslovanju PZP-a Valjevo".

Ministarstvo: Čuli smo da ima!

U Ministarstvu za kapitalne investicije ne žele da reaguju na "spekulacije da je Ljubiša Buha kupio preduzeće u Valjevu".
- Ministar Velimir Ilić jednom je reagovao kad su se pojavile Čumetove mašine za asfaltiranje na autoputu i naložio da se one povuku. Čuli smo za priču da je Čume kupio PZP Valjevo dok smo nedavno boravili u tom gradu. Pitali su nas šta mislimo da radimo povodom toga, pa smo im rekli da je to izvan naše jurisdikcije... - kažu u ovom ministarstvu.

U Agenciji za privatizaciju kažu da je "Dušan Vasović kupio PZP Valjevo kao fizičko lice, ispravljajući grešku koja stoji na sajtu - da je ovu firmu ovaj advokat kupio u ime "konzorcijuma".
- Informacija o "konzorcijumu" je greška zbog neažuriranja sajta. Što se tiče povezivanja Vasovića i Ljubiše Buhe Čumeta, mi tu nemamo ingerenciju. Što se nas tiče, sve je čisto! Kupci u privatizaciji moraju da poštuju odredbe Zakona i Uredbe o prodaji kapitala i imovine aukcijom. Nakon prodaje preduzeća podatke prosleđujemo Upravi za sprečavanje pranja novca, koja to proverava. Te provere mi ne radimo - rečeno nam je u Agenciji za privatizaciju.

Čume od mafijaša, preko putara do svedoka!

Ljubiša Buha prvi put je počeo sa asfaltiranjem puteva 6. juna 2001. godine kod Malog Požarevca. Kasnije je radio na sanaciji autoputa Beograd - Niš, na aerodromu Batajnica, u centru Beograda.... Firmu "Difens roud" osnovala je 23. oktobra 2000. Čumetova supruga Ljiljana Buha. Veliki broj mašina uništen je u podmetnutoj eksploziji u noći između 20. i 21. decembra 2002. u Zemun Polju, za šta su optuženi "zemunski klan" i Milorad Ulemek Legija.
Prethodno, u bazi firme "Difens" u Zemun Polju pokušan je atentat na Ljubišu Buhu, koji je odmah posle toga napustio zemlju. U Srbiju se vratio u vreme akcije "Sablja" i postao ključni svedok na suđenju ubicama Zorana Đinđića. Buha se trenutno nalazi u rodnom Surčinu, a najveći deo vremena provodi u tržnom centru "Kotobanja". Čuvaju ga jake snage policije.

(Đ. O. - S. M.)


7. jul 2005.

ALA LAŽU . . .

Saradnici ministra Ilića plasirali vest da je "Velja Hrabri" spasao davljenicu iz Ibra, očevici, međutim, sve to demantuju!

BEOGRAD - Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, u slobodno vreme kad ne gradi puteve i mostove, umišlja da je supermen koji spasava ljude u nevolji! U njegovom kabinetu, naime, tvrde da je Ilić ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

VLADA DO 2007?!

Može li Koštuničin kabinet preživeti ceo mandat i dočeka redovne parlamentarne izbore na zimu 2007. godine?

BEOGRAD - Ministar finansija Mlađan Dinkić ponovio je da će Vlada Srbije opstati do kraja mandata, dakle, sve do kraja 2007. godine! Politički analitičari kažu da je to sasvim moguće, a opozicionari ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

BATIĆ: TADIĆU, POMOZI SRBIJI!

Vladan Batić traži od predsednika Srbije da učini sve kako bi srpske milijarde dolara koje su devedesetih iznete na Kipar bile što pre vraćene u našu zemlju

BEOGRAD - Bivši ministar pravde Vladan Batić zatražio je u ime Narodnog pokreta "5. oktobar" od predsednika Srbije Borisa Tadića da svojim autoritetom zatraži povraćaj četiri milijarde dolara koje su ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

PRAVDE!

Veljko, sin ubijenog Ivana Stambolića, očekuje da će ubice njegovog oca biti osuđene na maksimalnih 40 godina zatvora

BEOGRAD - Veljko Stambolić, sin ubijenog Ivana Stambolića, očekuje da će svi umešani u ubistvo njegovog oca dobiti maksimalne kazne od četrdeset godina zatvora, koliko je u završnoj reči zatražio ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

NIKOLIĆ: POLITIKA UKIDA 'EGZIT'

Radikali u Novom Sadu zabraniće "Egzit" ako na njemu bude politizacije

BEOGRAD - Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je juče da muzički festival "Egzit" iduće godine "sigurno neće biti održan", ukoliko se taj događaj pretvori u političku provokaciju ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

JEZIVI RATNI ZLOČINI U BOSNI

Dr Zoran Stanković govori o strašnom masakru počinjenom nad Srbima

BEOGRAD - Poznati patolog general Zoran Stanković izjavio je da je tokom obdukcija ubijenih srpskih civila u okolini Srebrenice, Bratunca i Zvornika, koje je radio, zatekao i telo 11-godišnjeg dečaka ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

VRHOVNE SUDIJE, STIDITE SE!

Sestra nastradalog sudije Nebojše Simeunovića, koji je odbio da hapsi lidere DOS-a, podržava zahteve za kažnjavanje ubica sa Ibarske

BEOGRAD - Jelena Simeunović, sestra tragično nastradalog sudije Nebojše Simeunovića, oštro je protestovala juče protiv zahteva Vrhovnog suda Srbije da se krivično gone porodice žrtava sa ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

Svetozar Marović

SKRAĆENJE VOJSKE ZA MESEC DANA

BEOGRAD - Predsednik SCG i predsedavajući VSO Svetozar Marović odlučio je da se svi vojnici koji su u Vojsku SCG upućeni ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

Skandal u Pazaru

UGLJANIN "IZMISLIO" TURSKOG SAVETNIKA

NOVI PAZAR - Predsednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin ponovo je obmanuo građane i javnost time što je izvesnog ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

Tadić i Mesić

IDEMO U SREBRENICU

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je posle razgovora sa predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem da ide na ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

Napadi na Srbe

BOMBA U KUĆNOM DVORIŠTU

VITINA - U dvorištu Srećka Milkića u Vitini podmetnute se dve ručne bombe, od kojih je jedna eksplodirala, saopštio je ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

NAPULJ NEĆE DA SUDI MILU

PODGORICA - Sud u Napulju proglasio se nenadležnim za suđenje crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću i svu dokumentaciju ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

DRAŠKOVIĆ: "Z4" ZA KOSOVO

BEOGRAD - Šef diplomatije SCG Vuk Drašković kaže da se Srbija zalaže za primenu plana "Z4" na Kosovu zbog zaštite prava Srba ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

ŠABIĆ: ZATVORENE INFORMACIJE

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da "ne možemo da budemo zadovoljni nivoom ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

UŽASNO

Biljana Kurteš-Petrović (33) iz Beograda tuži dr Milicu Berisavac jer joj je u vagini zaboravila komad gaze

BEOGRAD - Biljana Kurteš-Petrović (33) iz Beograda tužiće doktorku Milicu Berisavac sa Instituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije jer joj je prilikom ginekološke intervencije u vagini ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

MALINAMA HRANI ĆURKE

Branko Ponjavić, malinar iz Nevada kod Gornjeg Milanovca, zbog niske cene malina "prešao" na gajenje ćurki

GORNJI MILANOVAC - Branko Ponjavić, proizvođač malina iz Nevada kod Gornjeg Milanovca, silom prilika morao je da "proširi" posao. Zbog niske otkupne cene malina, počeo je da gaji ćurke, a hrani ih ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

SUMPOR SPRŽIO VOĆE I POVRĆE

U borskom naselju Brezovik dim iz Topionice za samo tri sata uništio je u utorak sve bilje, meštani ostali i bez hrane za stoku

BOR - U borskom naselju Brezovik dim iz Topionice za samo tri sata uništio je u utorak sve bilje. Voćke, stočna repica i paradajz jednostavno nisu više za upotrebu jer ih je spržio sumpor-dioksid ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

GORIVO SKUPLJE ZA TRI DINARA?

BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije potvrdilo je da bi gorivo u Srbiji trebalo da poskupi u proseku za oko ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

ATANACKOVIĆ: VLADA SPREMA TENDER ZA NIS

BEOGRAD - Predsednik Upravnog odbora Udruženja privatnih prometnika naftom AD "Nafta" Nebojša Atanacković izjavio je juče ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...


7. jul 2005.

U ENERGETSKOM SEKTORU SAMO TRGOVCI

BEOGRAD - U Srbiji u poslednjih nekoliko godina u oblasti energetskog sektora dominira trgovački lobi, izjavio je juče direktor Instituta ..

Kompletan tekst... kompletan tekst...
Vesti
 
Planeta
 
SiCG
 
Stars
 
Crna Hronika
 
Sport
 
Beograd
  Copyright © 2003-2009 KURIR