KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


30. avgust 2005.

Zoran Rašković Serdar: Kako sam pobegao iz CZ-a

NISAM VAM JA LEGIJA!

Posle višemesečnih priprema išetao sam iz zatvora bez pomoći stražara. Političarima poručujem da ne zloupotrebljavaju moje bekstvo. Komandantu svaka čast, ali ja vam nisam Legija, ja BEŽIM!

BEOGRAD - Zoran Rašković (27), zvani Serdar, koji je 22. avgusta na spektakularan način pobegao iz Centralnog zatvora u Beogradu, pisao je redakciji Kurira! Rašković, u pismu koje je poslao 27. avgusta, na detaljan način objašnjava kako je i zašto pobegao iz najčuvanijeg zatvora u Srbiji.

On naglašava da je bez pomoći stražara uspeo da ostvari svoj mesecima pripreman plan za bekstvo. Rašković, koji je optužen za pljačku "Delta banke" u Mladenovcu, tvrdi da je prilikom odlaska na razgovor sa svojim advokatom iskoristio nepažnju čuvara i ušao u prostoriju za primanje paketa, gde se presvukao. Zatim se provukao kroz otvor za pakete i našao se u prostoriji za posete. Zajedno sa rodbinom zatvorenika on je išetao iz CZ-a. Serdar kaže da njegovo "trik bekstvo" nema veze sa politikom i da on "nije Legija, i pored velikog poštovanja prema komandantu"!

Ostavio otiske prstiju!

Rašković je uz pismo u kovertu ubacio i papirić na kome je pisalo "kesica sa otiskom prstiju". U papiriću je bila uvijena kesica na kojoj su navodno njegovi otisci. Begunac je inače poslao pismo adresirano na redakciju Kurira 24. avgusta, iz pošte u Zmaj Jovinoj ulici u centru Beograda.

Pismo Zorana Raškovića Serdara prenosimo u celini uz neznatne redakcijske korekcije. Rašković se na početku pisma pozvao na Krivični zakon Republike Srbije i njegov stav 2 tačka 1, u kome se navodi da "bekstvo iz zatvora nije kažnjivo zato što je ljudska potreba za slobodom jača od svih krivičnih sankcija".

"Zbog raznih laži i neistina koje se pojavljuju u medijima povodom mog bekstva iz Centralnog zatvora, imam moralnu potrebu da se oglasim i iznesem jedinu i pravu istinu u vezi s bekstvom: isprovociran izjavom gospodina Dragoljuba Lončarevića, direktora Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, i ostalih koji i dalje kriju pravu istinu o bekstvu tako što sopstvenu nesposobnost i nekompetentnost maskiraju kažnjavanjem i istragom protiv dvojice stražara, koji su mi navodno za novac omogućili bekstvo.

Iako sve stražare smatram svojim prirodnim, a i genetskim dušmanima, moram da ih 'pokrijem' od progona njihovih nadležnih, koji i dalje lažu. A prava i jedina istina je da sam posle višemesečne pripreme i planiranja bekstva u ponedeljak, 22. 08. oko 14 časova sproveden advokatima, odakle sam se u pogodnom trenutku neopaženo vratio 20 metara unutar zatvora do rezervne prostorije za primanje paketa. U tu prostoriju sam ušao kroz otvorene prozore, koje sam još pre dva meseca pritvorio, tako da na njih nije obraćana pažnja. Tu sam se, prema unapred smišljenom planu, presvukao, jer me posle dve godine u CZ-u i golubovi u šetnji prepoznaju!

Policija proverava autentičnost

Policija proverava autentičnost pisma koje je sa potpisom Zorana Raškovića stiglo u našu redakciju. Inspektori beogradskog SUP-a odneli su juče pismo na detaljnu proveru.
- Potrebne su dopunske analize otisaka prstiju na pismu, pa će rezultati biti gotovi najverovatnije danas - kaže za Kurir Dragana Kajganić, portparol beogradske policije.

Tako preobučen, provukao sam se kroz otvor za primanje paketa i našao u čekaonici među rodbinom pritvorenika. Oni su mi pomogli tako što su mi dali kese od poseta i pokazali izlaz, prema kojem sam najopuštenije krenuo u slobodu! Tu se ne radi o podmićivanju, jer za takav poduhvat morao bih da platim najmanje šest stražara i jednog nadzornika, što je nemoguće. Kao prvo, ja taj novac trenutno nisam imao, i drugo, ti isti stražari koji su ubedljivo najgori u Evropi neće ni jebenu knjigu da prebace iz ćelije u ćeliju, a kamoli pritvoreniku pod specijalnim tretmanom da otvore deset rešetaka. Nema tu nikakvog mita, već se radi o dobro isplaniranom trik-bekstvu! A vi sad odlučite ko je odgovoran!

Još bih zamolio vas novinare da se ne ponašate kao 'crna i brkata ovca' - bivši ministar policije i njegov tadašnji lakej gospodin Sreten Lukić, koji su me uz neviđenu policijsko-medijsku pompu tada utamničili. Oni su me unapred osudili za nekoliko pljački banaka tvrdeći da sam ih počinio sa ljudima koje su sami izabrali ne bi li tako pojačali efekat svojih 'velikih otkrića'. To su obične gluposti koje ni sud ni tužilac ne mogu da razumeju! Daleko sam ja od neke cvećke, ali pustimo sud nek radi svoj posao na osnovu dokaza i bez pritisaka sa strane.

Za kraj bih poručio četnikuši Danici Drašković i ostalim vrsnim opozicionim i pozicionim političarima, koji tako dobro vode ovu zemlju, da ne koriste ovo moje bekstvo zarad svojih jeftinih dnevnopolitičkih poena i sređivanja svojih međusobnih razmirica. Jer, i pored sveg poštovanja prema komandantu, ja vam nisam Legija, ja bežim... Za kraj, pozdravljam braću i 'ispravne momke' u CZ-u. I ako može jedan aplauz, jer takav je običaj unutra kad izađe 'dobar momak', a meni stražari na glavnoj kapiji nisu tapšali! Idemo, životinje! Otišao sam..." S poštovanjem, Zoran Rašković.

(E. K.)


30. avgust 2005.

PISMO JE NAPISAO MOJ KLIJENT

Vojislav Voštić, branilac Raškovića, potvrdio autentičnost pisma

BEOGRAD - Advokat Vojislav Voštić, branilac Zorana Raškovića, pročitao je juče pismo koje je njegov klijent poslao našoj redakciji i potvrdio da je ono ..

alt= kompletan tekst...


30. avgust 2005.

MINISTAR STOJKOVIĆ U POSETI CZ-U

BEOGRAD - Članovi odbora za pravosuđe Skupštine Srbije, ministar pravde Zoran Stojković i direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Dragoljub Lončarević posetiće sutra Okružni ..

alt= kompletan tekst...


30. avgust 2005.

UDAVIO SE U VLASINSKOM JEZERU

VRANJE - Miroljub Ilić (31) iz sela Mačkatice kod Surdulice utopio se u Vlasinskom ..

alt= kompletan tekst...


30. avgust 2005.

SMRT NA NIŠKOJ DEPONIJI

NIŠ - Nepoznat čovek pronađen je mrtav juče oko 14 časova na niškoj deponiji. Sumnja se da je poginuo kada ga je prilikom istovara smeća udario kamion komunalnog ..

alt= kompletan tekst...


30. avgust 2005.

LONČAREVIĆ: RAŠKOVIĆEVA PRIČA NIJE TAČNA

BEOGRAD - Dragoljub Lončarević, direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, saopštio je povodom pisma Zorana Raškovića da rezultati aktivnosti koje Uprava sprovodi u okviru svojih ..

alt= kompletan tekst...


30. avgust 2005.

TUŽIĆU POLICIJU!

Jorgovana Čamdžić (58), koja je slučajno ranjena prilikom intervencije policije, traži odštetu od SUP-a. Metak će ostati doživotno u njenoj potkolenici!

BEOGRAD - Jorgovana Čamdžić (58) iz Beograda, koju je policija slučajno ranila prilikom pokušaja hapšenja narko-dilera Marija Milosavljevića, tužiće beogradski SUP zbog teške povrede ..

alt= kompletan tekst...


30. avgust 2005.

IZBRISANA GRUPA "FIRMA"!

Tužilac dostavio dopunjenu i izmenjenu verziju optužnice u kojoj se grupa "Firma" kvalifikuje kao novosadski ogranak "zemunskog klana"

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu juče je nastavljeno suđenje optuženima za pripadnost narko-dilerskoj grupi "Firma" iz Novog Sada, čiji je vođa bio sadašnji zaštićeni svedok ..

alt= kompletan tekst...Vesti
 
Planeta
 
SiCG
 
Stars
 
Crna Hronika
 
Sport
 
Beograd
  Copyright © 2003-2009 KURIR