<% '----------------HOME IP----------------------------- 'Dim strClient 'strClient = Request.ServerVariables("REMOTE_ADDR") 'IF strClient = "217.26.79.70" THEN Session("loginvar") = True 'END IF '----------------GOOGLEBOT--------------------------- 'Dim strUAgent 'strUAgent = Request.ServerVariables("HTTP_USER_AGENT") 'strUAgent = Trim(strUAgent) 'If Left(strUAgent, 9) = "Googlebot" Then 'Session("loginvar") = True 'End If '----------------UNAUTORIZED------------------------- 'If Session("loginvar") <> True Then 'Response.Redirect("/bc/default.shtml") 'End If %> KURIR
KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


26. april 2005.

EU NEZNALICE

Parivodić ne zna koliko ima zvezdica na zastavi EU, Dimitrijević ne zna ko predsedava Savetom EU

BEOGRAD - Pozitivna ocena Studije o izvodljivosti za SCG, koja je juče definitivno potvrđena na sastanku Saveta ministara u Luksemburgu, bila je povod da proverimo koliko srpski političari zaista poznaju osnovne činjenice o Evropskoj uniji. Kurir je političarima postavio pet kratkih, lakih pitanja (odgovori su u zagradama):

1. Koja zemlja trenutno predsedava Savetom EU? (Luksemburg) 2. Koliko poslanika ima Evropski parlament? (732) 3. Kada je zvanično uveden evro? (1. januara 2002.) 4. Koliko zvezdica ima na zastavi EU? (12, što je simbol "perfekcije i ujedinjenja") 5. Kada se proslavlja Dan Evrope? (9. maja)

Dimitrijević: Ubio me Bog...

Prvi na redu bio je ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić, koji nas je vrlo neprijatno iznenadio. Kao iz topa je znao da Luksemburg predsedava Savetom EU, da je evro uveden "početkom 2002. godine" i da Dan Evrope "pada 9. maja", ali su ostala dva pitanja za njega bila krajnje problematična.

Ministri Milan Parivodić i Bojan Dimitrijević i šef SPS Ivica Dačić

- Mislim da Evropski parlament ima između 600 i 700 poslanika. Znam da je neki veliki broj, ali tačno ne znam. Što se tiče broja zvezdica na zastavi Evropske unije, trebalo bi da ih ima 25 koliko sada ima i članica. Ako ih ima manje, po nekoj logici bi trebalo da povećaju njihov broj, jer se Unija proširila. Jesam li bio u pravu? - kaže Parivodić za Kurir. On se poprilično iznenadio kada smo mu rekli da je "kiksnuo" na dva najlakša pitanja.

Ministar Bojan Dimitrijević (SPO) znao je da na zastavi EU ima dvanaest zvezdica, a posle dužeg razmišljanja i presabiranja, pogodio je i koji datum se slavi kao Dan Evrope. Ostala pitanja bila su nerešiva enigma za ministra trgovine.

- Ubio me Bog ako znam koja zemlja predsedava Savetom EU! Zaista ne znam! A što se tiče broja evropskih poslanika, znam da je ona sala dosta velika i da u nju može da stane sigurno više od 400 ljudi. Mislim da je evro uveden negde 2001, jer se sećam da sam tada menjao neke pare... - kaže Dimitrijević, i priznaje da se nije "baš pokazao" u našem "kvizu".

Ivica Dačić, zamenik predsednika SPS-a, koji tvrdi da je evropska orijentacija socijalista "nesporna", pokazao je više nego loše znanje po pitanju osnovnih činjenica o EU.
- Ne znam koliko ima zvezdica na zastavi EU jer se njihov broj menja svaki put kada neka zemlja pristupi Uniji (?!?).

Ksenija jedina znala sve

Predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Ksenija Milivojević (G17 Plus) jedina je za manje od minuta "ispalila" svih pet tačnih odgovora. Odmah je znala da Luksemburg predsedava Savetom ministara i Savetom EU, ali se "malo zbunila" kod broja evropskih poslanika.
- Ima ih 723 ukupno. Odnosno ne, zbunila sam se... Ispravljam se! Permutovala sam brojeve, ima ih tačno 732! Evro je zvanično uveden prvog januara 2002. godine, dan Evrope je 9. maja, a na zastavi EU ima 12 zvezdica - kaže Milivojevićeva.
Međutim, na naše potpitanje zašto baš 12 zvezdica ima na zastavi EU, Milivojevićeva je rekla da je to iz "čisto dekorativnih razloga" (?!?)

- Na kraj pameti mi nije koja zemlja trenutno predsedava Savetom EU, kao ni to koliko poslanika ima u evropskom parlamentu... - rekao je Dačić. Ipak, on je pogodio da je evro uveden 2002. godine i naglasio da mu je poznato kada je Dan Evrope, jer se tog dana obeležava i Dan pobede nad fašizmom.

Vlahović za preskakanje

Bivši ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahović (DS) odustao je od učešća u našem "kvizu" već posle prvog pitanja.
- Nemam pojma ko predsedava... Naravno, nije tačno da nemam pojma, svakako znam, ali neću da učestvujem u tom testiranju. Preskočite me, molim vas, bar ovog puta. Zovite me slobodno ako vam treba neka druga izjava, ali ovo testiranje, pa to je... - objasnio je Vlahović.

Politički analitičar, direktor "Ipresa" Vinko Đurić kaže za Kurir da srpski političari, na putu zemlje u EU, ne smeju da dozvole sebi da ne znaju osnovne činjenice o Evropi.
- Mislim da domaći političari nikada neće znati sve činjenice i sve detalje koji su u vezi s funkcionisanjem i radom EU, ali bi svakako morali da poznaju sve ono što je dostupno i što može da se sazna. Činjenica je da se u Srbiji malo čita, kako knjige, tako i novine. Generalno, svima nam fali obrazovanje, a naročito političarima, koji se nalaze na ključnim funkcijama i odgovaraju za sudbinu naroda. Oni sebi ne smeju da dozvole neznanje - zaključuje Đurić.

Neću da ti kažem!

Potpredsednik Odbora za spoljnu politiku Skupštine SCG Nikola Lazić (DSS), kada je čuo da je tema "kviza" Kurira Evropska unija, brzo se setio da mora hitno "nešto" da obavi.
- Odgovoriću vam na pitanja, svakako, ali pozovite me za pet minuta - rekao nam je Lazić, i nakon našeg razgovora ekspresno isključio svoj mobilni telefon, pa nije bio dostupan ni narednih nekoliko sati!
Generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić tvrdi da je spreman da se takmiči u znanju o EU sa svakim političarem u Srbiji. Međutim, on nije želeo da pristane na testiranje u Kuriru, jer "u gladnoj Srbiji ima važnijih tema".
- Spreman sam da se takmičim u znanju sa svakim tim novopečenim Evropljaninom, ali sada ne želim da učestvujem u njihovim temama. Ja nisam perjanica tih priča i neću u njima da učestvujem - kratko nam je rekao Vučić.
Potpredsednik SPS-a Milorad Vučelić priznaje da je "star" da bi odgovarao na pitanja koja se tiču poznavanja EU.
- Nisam vam ja dobar sagovornik za te priče. Zovite neke mlađe, oni će vam sigurno više pomoći. Nisam ja baš za to... - tvrdi Vučelić.

DEJAN VRANEŠ
Vesti
 
Planeta
 
SiCG
 
Stars
 
Crna Hronika
 
Sport
 
Beograd
  Copyright © 2003-2009 KURIR