KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


7. oktobar 2004.

INTERVJU: Milan Ševo

ŠEVO: SPASLA ME POLICIJA

Milan Ševo, "žestoki Srbin" iz Švedske, u ispovesti za Kurir otkriva: Moje ubistvo naručio Urugvajac Perez

BEOGRAD - Milan Ševo (36), Srbin iz Švedske, izbegao je u septembru ove godine atentat koji mu je spremao takozvani bežanijski klan. On je saslušan pre dva dana pred istražnim sudijom Okružnog suda u Beogradu. Slaven Jelić (34) i Nikola Vujović (42), zvani Nino Bosanac, terete se za podstrekivanje na njegovo ubistvo i oni su u pritvoru. U ekskluzivnom intervjuu za Kurir, Milan Ševo kaže da je ovog puta ostao živ zahvaljujući profesionalnosti i efikasnosti naše policije.

- Nakon nekoliko poziva Slavena Jelića da se vidimo, pozvao me je načelnik Četvrtog odeljenja beogradske policije. Rekao je da imaju saznanja da je iz Švedske naručeno ubistvo našeg čoveka koji ima švedsko državljanstvo i koji vozi crni džip. Utvrdili su da sam ja meta tih atentatora i preporučili mi da izbegavam susret sa Slavenom Jelićem. Oni su, takođe, odmah obezbedili kraj u kome živim - priča Ševo.

On kaže da Slavena Jelića nije upoznao u zatvoru, nego tek pošto je Jelić izašao iz zatvora, preko Mite Stojanovića, predsednika fudbalskog kluba "Bežanija". Nekoliko puta su se čuli telefonom, jer je Ševo često dolazio u Beograd, ali se nikada nisu družili.

Nekoliko dana pre hapšenja, Jelić ga je pozvao telefonom kako bi ga, navodno, upozorio da mu se "nešto sprema".
- Rekao mi je: "Čuo sam da se neki Crnogorci raspituju za tebe, a pošto si ti moj drug, hoću da se vidimo i da ti kažem nešto više o tome." To mi je bilo čudno, jer sam se upravo vratio sa dvomesečnog odmora u Crnoj Gori. Znao sam da ako je neko odozdo hteo da mi naudi, uradio bi to dole, a ne bi čekao da se vratim kući. Moju sumnju povećalo je to što nikada nisam poslovao ni sa kim sa ovih prostora, pa mi nije bilo jasno o čemu Slaven priča - kaže Ševo.

Ipak je otišao na sastanak sa Jelićem, koji je insistirao da to bude kafić u "Merkatoru" na Novom Beogradu. Otišao je sa suprugom, njenim džipom. Tamo je bio Slaven sa još četiri-pet ljudi.
- Sedeli smo za odvojenim stolovima. Slaven je bio nervozan i unezveren. Video sam da nešto tu nije u redu. Opet je krenuo sa pričom o Crnogorcima, ali sam mu rekao da mi se javi kada bude imao konkretno ime i prezime čoveka koji želi moju smrt. Kasnije sam saznao da je tada trebalo da me pokaže nekim ljudima, koji je trebalo da me ubiju u kolima na povratku kući. Međutim, oni su očekivali crni džip, a ja sam došao srebrnim, pa je atentat propao. Posle toga, čuo sam se još nekoliko puta sa Slavenom. On mi je jednom pomenuo ime nekog Krste, koji postoji. Nekoliko puta sam zakazao sastanak sa njim, ali se nijednom nisam pojavio na dogovorenom mestu, baš kao ni on. Verovatno su mislili da me ubiju kad dođem tamo - kaže Ševo.

Dana 17. septembra uhapšeni su Jelić i Vujović, kao i nekolicina osoba optuženih za saučesništvo. Ševo kaže da nikoga od njih, osim Jelića, ne poznaje i da ih nikada nije video.
- Pokušaj ubistva nije bio zbog mog tasta Ratka Đokića. Sve je to zbog mog prijateljstva sa Arkanovim kumom Draganom Joksovićem Joksom, koji je ubijen 4. februara 1998. godine. On je glavom platio to što je rešavao tuđe probleme. Ni ja, ni Dragan, ni Arkan nismo radili šverc cigareta u Švedsku. To su radili neki drugi ljudi. I jednom se desilo da im je neko ukrao pun kamion cigareta. Zamolili su Arkana da preko Jokse sazna ko je to uradio. Joksa je otkrio ko je krivac. Bila je to jedan ekipa koju je Joksa i doveo u Švedsku, a u kojoj su bili Dragan Kovač Kova, jedan Arapin i još neki ljudi. Iako su razgovarali i izmirili se, oni su ipak ubili Joksu šest meseci kasnije - kaže Ševo.

Posle nekog vremena šefovi ove grupe, takođe, su likvidirani. Ostali su neki u to vreme manje bitni ljudi, koji su odlučili da se sada osvete.
- Čovek koji je ovo platio jedan je od njih. Njegovo ime je Valter Perez. Iz Urugvaja je i izbačen je iz Švedske zbog krijumčarenja droge. Slaven i on upoznali su se na izdržavanju kazne u zatvoru u Švedskoj. Rečeno mi je da je Perez dogovarao sa Slavenom moje ubistvo iz Barselone. Priznajem da me je njegovo pojavljivanje posle toliko godina iznenadilo - priča Ševo. (Nastavlja se)

NATAŠA STOJANOVIĆ 
 
 
 
 
 
 
  Copyright © 2003-2009 KURIR