KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


6. oktobar 2004.

JESENJA KUHINJA

DEVOJAČKI SAN

Sastojci:
400 g mlevenog mesa
50 g hleba
1 jaje
1 glavica crnog luka
malo bibera
malo vegete
brašno
ulje za prženje

Za filovanje:
100 g pršute
100 g sira
dve kašike kajmaka

Priprema:
Ova krajnje ukusna šnicla dobila je svoje bezobrazno narodno ime zato što podseća na muški polni organ u trenutku ekstaze, pa kad bolje razmislite, nije ni čudo što je kulinarski naziv za ovaj recept Karađorđeva šnicla. Hleb potopite u toplu vodu, pa kad omekša, dobro ga ocedite i pomešajte sa mesom i ostalim sastojcima (osim brašna i ulja). Pospite brašno po radnoj površini, podelite smesu na dva dela i razvucite svaki na debljinu 0,5 cm u pravougaoni oblik. Na tako razvučenu smesu slagati jedno na drugo sir, pršutu i kajmak, pa saviti sve u rolat i pržiti na dobro zagrejanom ulju.

REZANCI SA MAKOM ILI ORASIMA

Sastojci:
500 g brašna
1 jaje
malo soli
malo mlake vode
malo putera
150 g mlevenog maka ili oraha
šećer
1 vanilin šećer

Priprema:
Od brašna, jajeta, soli i malo mlake vode zamesiti čvršće testo za rezance. Napraviti loptu, pa razvući oklagijom u koru debljine oko 2 mm. Razvučenu koru malo prosušiti pa iseći na šire rezance (oko 1 cm), a može i manje. Tako isečene rezance skuvati u dosta vode da se ne slepe. Kuvane sipati u đevđir, isprati sa hladnom vodom. Sipajte ih u šerpu u kojoj ste zagrejali malo putera i propržite ih kratko. Sklonite sa vatre. Za to vreme sa malo mleka, otprilike 1 šoljica od crne kafe, ako ne i malo više, prokuvajte mleveni mak na tihoj vatri sve dok mleko sasvim ne ispari. Pošećerite ga po ukusu i dodajte 1 kesicu vanilin šećera. Pomešajte sa rezancima kada se sve malo prohladi. Orahe zasladite po ukusu, dodajte vanilu i pomešajte sa rezancima. Možete kupiti i gotove domaće rezance ako vas mrzi da mesite.



 
 
 
 
 
 
 
 



 Copyright © 2003-2009 KURIR