KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


2. novembar 2004.

NBA, BRE!

Večeras startuje nova sezona najkvalitetnije košarkaške lige na svetu, od stranaca ponovo najviše Srba i Crnogoraca

Bez obzira na to što su naši košarkaši na Olimpijskim igrama u Atini prošli kao "bosi po trnju", opet možemo da se pohvalimo pred večerašnji start nove NBA sezone da smo najjači! Od košarkaša iz male zemlje sa Balkana, po broju stanovnika sličnoj polovini Njujorka, mogu da se sastave dve petorke.

Sve oči uprte su u "srpsku Kaliforniju", koju smo uspeli da podelimo na LA i Sakramento, ali mnogo žešće nego ranijih godina. Za sve je "kriv" Vlade Divac, odlučivši da karijeru završi tamo gde mu je pre 15 godina Medžik objašnjavao šta znače izrazi "slem dank", "bekdor", "eli up"... Paradoks je da je Vlade u Lejkersima zamenio dva najdominantnija centra svih vremena - Džabara i O'Nila. Divac kaže da bi, bez obzira na to što su iz kluba otišla neka velika imena, Lejkersi mogli da budu veliko iznenađenje.

- Iako smo znatno promenili tim, pa nas mnogi sa pravom ne svrstavaju u favorite, siguran sam da možemo da iznenadimo. Pre svega zbog Brajanta, koji je najbolji košarkaš na svetu. Rudi Tomjanović, čiji rad veoma poštujem, značajan je faktor u postizanju dobrih rezultata - kaže Divac, koji večeras zbog povrede leđa neće putovati u Denver.

Kingsi, klub zbog kog noćima nismo spavali i za koji smo navijali kao da se radi o reprezentaciji, prolazi kroz teške trenutke. U predsezoni su igrali loše, sebično, bez vidljive želje da se bore za titulu. Stojaković i dalje nije u dobrim odnosima sa Veberom, a ovaj i dalje misli da je "bogom dan" da troši najviše lopti.

Miličić: Učim da budem NBA igrač

Darko Miličić, centar Detroita, imao je tu sreću da bude prvi Srbin - vlasnik šampionskog prstena. Ali, njegovo zadovoljstvo nije potpuno. U osvajanju titule gotovo da nije učestvovao, a po svemu sudeći, ista uloga namenjena mu je i ove sezone.
- Mnogo toga sam naučio prošle godine, pre svega da moram da budem strpljiv. Naučio sam kako da postanem NBA igrač, a i to je mnogo. Mislim da sam spreman, videćemo - izjavio je Miličić, koji večeras ima (teoretsku) priliku da odmeri snage sa Jao Mingom (meč Detroit - Hjuston direktno prenosi TVB92 od 02.00).

- Profesionalac sam i igraću u Kingsima punom snagom, dok budem njihov član. Poslednjih godina nismo imali sreće da zaigramo u finalu. Moj ostanak u Sakramentu više ne zavisi od mene - rekao je Stojaković, i tako na najbolji način opisao atmosferu u popularnom klubu, koji večeras putuje u Dalas na noge Dirku Novickom.

Marko Jarić i Željko Rebrača su jedini srpski tandem u jednom NBA-ligašu. Klipersima, doduše, niko ne predviđa visok domet, ali sigurno da će s vremena na vreme "ošišati" neko veliko ime.

- Hvala bogu, sanirao sam sve povrede i sada jedva čekam početak lige. Prvi put u životu se osećam potpuno spremnim za najveće napore u novoj sezoni. Očekujem da Klipersi konačno pokažu koliko vrede - kaže Marko Jarić, koji će loptu u reketu dodavati i Željku Rebrači.

Vladimir Radmanović je prošle sezone dokazao da može da bude starter. Međutim, trener Sijetla Nejt Mekmilan i dalje nije siguran koja pozicija najviše odgovara srpskom krilu, krilni centar ili "trojka".

- Učiniću sve da povratim ulogu startera. Ovo je moja poslednja sezona u Sijetlu, jer na leto postajem "ograničeni" slobodni agent. Zato mi ova sezona zaista mnogo znači - kaže Radmanović.

Saša Pavlović (Klivlend), Žarko Čabarkapa (Finiks), Predrag Drobnjak (Šarlot) i Nenad Krstić (Nju Džersi) moraće žestoko da se bore za svaki minut na parketu.

(P. G.)
Vesti
 
Planeta
 
SiCG
 
Stars
 
Crna Hronika
 
Sport
 
Beograd
 
  Copyright © 2003-2009 KURIR