KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


14. januar 2004.

PRITISAK!

Ambasador SAD Vilijam Montgomeri traži od lidera "demokratskog bloka" da formiraju vladu i odbiju saradnju sa SRS

BEOGRAD - Američki ambasador Vilijam Montgomeri izvršiće u narednih nekoliko dana jak pritisak na lidere stranaka takozvanog demokratskog bloka da formiraju većinsku vladu i odbiju svaku saradnju sa radikalima, tvrde za Kurir obavešteni diplomatski izvori.

- Očigledna nesposobnost čelnih ljudi demokratskih stranaka da se dogovore i formiraju većinsku vladu ozbiljno brine SAD i EU. Oni će zato sada pokrenuti diplomatsku ofanzivu ne bi li "ubedili" DSS, DS, G17 i SPO-NS da u što kraćem roku prevaziđu sve nesporazume i formiraju vladu - kaže izvor Kurira iz jedne od beogradskih ambasada. Prema njegovim rečima, ambasador Montgomeri, koji se danas vraća u Beograd, "upotrebiće sva diplomatska sredstva" da ne dozvoli ulazak radikala u vlast.

- Amerikanci naprosto ni ne pomišljaju na mogućnost da ulaze u bilo kakve pregovore i kombinacije sa SRS. Oni su za njih ekstremisti koje treba držati što dalje od vlasti. Stvari sada tako stoje, a da li će se u budućnosti menjati, to je već drugo pitanje... - kaže naš sagovornik.

Bratislav Grubačić, politički analitičar i odlični poznavalac prilika u diplomatskim krugovima, kaže da ne zna da li će Montgomeri u narednim danima "pritiskati demokrate", ali je siguran da bi ulazak SRS u vlast bio "jako loše primljen". On u izjavi Kuriru tvrdi da bi u slučaju formiranja vlade sa radikalima moglo doći do drastičnog pogoršanja odnosa Srbije i SAD.

- Koliko ja znam, Montgomeri ne dolazi iz Vašingtona sa nekakvim izričitim instrukcijama. Ipak, ako demokratske opcije ne uspeju da se dogovore o formiranju zajedničke vlade, većinske ili manjinske, već u te kombinacije uključe SRS, sasvim sigurno bi se Srbija suočila sa novom vrstom američkog pritiska - ističe Grubačić, i naglašava da taj pritisak može da se manifestuje na različite načine:

- To može da znači dosta toga: od ukidanja pomoći famoznog 31. marta, do spuštanja diplomatskih odnosa na nivo otpravnika poslova. U svakom slučaju, Srbiji preti drastično pogoršanje odnosa sa Amerikom ukoliko radikali na ovaj ili onaj način uđu u vladu - ne ostavlja Grubačić mesta nikakvoj sumnji.

Politički analitičar Ognjen Pribićević je, s druge strane, ubeđen da sa dolaskom američkog ambasadora u Beograd neće stići novi pritisci:

- Amerikanci do sada nisu pokazali preveliku želju da ultimativno zahtevaju od srpskih demokratskih opcija da zajedno formiraju novu vladu. Normalno je da bi Zapad voleo da se nastavi sa već započetim procesima, ali ja ne očekujem neku vrstu pritiska. Sada je isključivo na srpskim političarima da pokažu da su ozbiljni i odgovorni - ističe Pribićević.

(S. M. S.)


14. januar 2004.

ZA I PROTIV RADIKALA

Analitičari se slažu da bi vlada DSS-a i SRS-a bila stabilna i legitimna, ali bi zapala u nemilost Zapada

BEOGRAD - DSS zvanično još nije odgovorio na poziv SRS-a da zajedno formiraju vladu, ali se nezvanično već uveliko govori da su radikali obećali Koštunici ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

PARE I VLAST

Karić i Mihajlović nemaju ništa protiv radikala u Vladi Srbije, Milka Forcan za uključenje uspešnih i dokazanih privrednika u politiku

BEOGRAD - Kapitalistima u Srbiji treba stabilna vlada, koja bi još više poboljšala ambijent za poslovanje i nastavila putem ka Evropskoj uniji. Koja će stranka formirati i voditi ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

VANREDNI IZBORI U VOJVODINI?

Parlamentarne stranke traže vanredne izbore u severnoj srpskoj pokrajini

NOVI SAD - Vanrednih pokrajinskih i lokalnih izbora u Vojvodini mora biti uskoro, a ako ih ne raspiše predsednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

NEPOŽELJNI

Lideri "demokratskih stranaka" koaliciju uslovljavaju izostankom pojedinaca iz podele funkcija
Najnepoželjniji u budućoj vladi Živković, Maršićanin, Đelić, Dinkić, Drašković, Joksimović...

BEOGRAD - Ukoliko se četiri grupacije "demokratskog bloka" i slože oko formiranja koalicione vlade, na "prvoj krivini" čeka ih nepremostiva prepreka oko raspodele ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

KAKO PREŽIVETI VAN SKUPŠTINE

Na poslednjim izborima status parlamentarne stranke na republičkom nivou izgubilo je 15 stranaka

BEOGRAD - Prisutnost u medijima i jaka infrastruktura najvažniji su uslovi da bi stranka preživela period vanparlamentarnog delovanja ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

ROBIJAŠI

Čeda Jovanović i Zoran Živković mogli bi da zbog "slučaja Neda" zarade po pet godina robije
Izjavom da su znali da Neda nije bila u Skupštini oni priznali "pomoć učiniocu posle krivičnog dela"

BEOGRAD - Priznanje potpredsednika DS-a Zorana Živkovića i Čedomira Jovanovića da su još od početka septembra prošle godine znali da Neda Arnerić ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

Praksa SPS-a

IMOVINA GARANT ZA OSTANAK U STRANCI

ČAČAK - Svi poslanici SPS-a potpisali su svoje ostavke i ovlastili Glavni odbor stranke da raspolaže njihovim mandatima - izjavio je poslanik ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

Vuk Drašković, SPO

VLADA BEZ ROKA TRAJANJA

BEOGRAD - Vuk Drašković, predsednik SPO, kaže da je potrebno formirati novu vladu Srbije bez preciziranja njenog trajanja, jer to ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

Milenko Smiljanić

100 DANA FORE

BEOGRAD - Savez samostalnih sindikata Srbije najavio je mogućnost da posle 100 dana rada buduće vlade započne sa protestima za njeno rušenje ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

Socijaldemokratska partija

VLADA - HITNO!

BEOGRAD - SDP smatra da je neophodno da se, bez odlaganja, formira većinska vlada Srbije sastavljena od četiri demokratske političke ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

KARADŽIĆI TRAŽE ODŠTETU OD SFORA

PALE - Portparol Sfora Metju Brok uputio je u ime Multinacionalnih snaga u BiH izvinjenje Ljiljani Zelen-Karadžić i članovima njene porodice ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

Nije teško biti fin

NDS SPREMAN DA USTUPI SALU DS-U

BEOGRAD - Funkcioneri Demokratske stranke ostali su ravnodušni na ponudu predsednika Narodne demokratske stranke Slobodana Vuksanovića ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

CRNA GORA NE DA USKOKOVIĆA

Pavlović: Branislav Uskoković najviše vremena provodi u Igalu, jer ima problema s kičmom, nema nikakvih izgleda da ga Crnogorci izruče

BEOGRAD - Nebojša Pavlović, advokat Branislava Uskokovića, bivšeg generalnog direktora EDB-a, za kojim je raspisana poternica zbog zloupotrebe službenog položaja ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

AMATERI U KONTROLI LETA

Direktor Nikola Stankov ne ispunjava osnovni uslov za to mesto: nije pilot, ali mu zato supruga radi u Vladi, na mestu veoma bliskom kabinetu Zorana Živkovića

BEOGRAD - Agencija za kontrolu letenja SCG (bivša savezna Uprava za kontrolu leta) nalazi se pred raspadom. Iz firme su oterani stručni, ali "politički nepodobni" ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

PATRIJARH PAVLE ZATRAŽIO
OSLOBAĐANJE VLADIKE JOVANA

U pismu predsedniku Makedonije Borisu Trajkovskom patrijarh je zahtevao susret delegacije SPC sa makedonskim predsednikom

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle zatražio je puštanje na slobodu vladike Jovana, a u pismu predsedniku Makedonije Borisu Trajkovskom ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

JEVTIĆ: NEMA ZABRANE IZVOZA JUNETINE U EU

NOVI SAD - Ministar poljoprivrede Srbije Stojan Jevtić negirao je juče informacije da Srbiji preti potpuna zabrana izvoza junećeg mesa na tržište Evropske unije ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

UHAPŠEN SRBIN IZ KPS

KOSOVSKA MITROVICA - Pripadnik Kosovske policijske službe Dejan Mihajlović (31) iz Kosovske Mitrovice uhapšen je po optužbi nekoliko Albanaca ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

MUP SE OTIMA ZA POSAO SA
REGISTARSKIM TABLICAMA

Antičević: "Boja" već 40 godina proizvodi tablice i sada hoće da nam to oduzmu, verovatno zato što su to namenili nekom drugom

SOMBOR - Radnici fabrike "Boja" iz Sombora, firme koja već nekoliko decenija proizvodi registarske tablice za motorna vozila, u petak autobusima dolaze ..

alt= kompletan tekst...


14. januar 2004.

BARAĆ: PREISPITATI PRIVATIZACIJU

BEOGRAD - Predsednik Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać najavila je da će u petak, 16. januara, biti održana sednica Saveta na kojoj će se ..

alt= kompletan tekst...
 
 
 
 
 
 
 
 
  Copyright © 2003-2009 KURIR