KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


25. avgust 2004.

RUDNIK "GROT" PRED STEČAJEM

Vranjske rudare uništio dug od 9 miliona evra prema "Trejd kompani"

VRANJE - Rudnik "Grot" u Krivoj Feji nalazi se pred stečajem. Dugovi vranjskih rudara prema poveriocu, PP "Trend kompani" iz Jagodine, dostigli su oko devet miliona evra, tačnije, 650 miliona dinara, pa je Trgovinski sud u Leskovcu, u već poodmaklom izvršnom postupku, zakazao još jednu licitaciju za prodaju imovine "Grota".

Prethodno, isti sud je popisao celokupnu imovinu rudnika, izuzimajući jedino rudarska okna podno Besne Kobile. Ipak, za "Grot" ima nade da izbegne najgore - stečaj, zatvaranje rudnika i rasprodaju imovine. "Trend kompani" i njegov vlasnik Bane Jović spremni su i voljni da spreče kolaps rudnika u Krivoj Feji, ali pod precizno određenim uslovima koji, između ostalog, sadrže i zahtev za smenu sadašnjeg poslovodstva na čelu sa direktorom Bogdanom Mitićem.

U "Grotu", međutim, potenciraju da "rudnik radi dobro, rudari primaju plate i ulažu se značajna sredstva u modernizaciju postojećih kapaciteta", a rukovodstvo se poziva na podršku sindikata i većine zaposlenih, ne propuštajući da naglasi da se radi o dugovanju koje datira još iz 1994. i 1996. godine i da je deobnim bilansom sa "Trepčom" taj problem rešen.

Tužba

Podsećanja radi, u osnovi tužbe "Trend kompani" protiv "Grota" je međusobni ugovor o finansiranju proizvodnje koncentrata olova i cinka, zaključen 19. oktobra 1994. godine. Između ostalog, članom 2. pomenutog ugovora predviđeno je da će sredstva koje "Trend kompani" ulaže u proizvodnju olova i cinka biti uvećana za iznos kamate i ostalih troškova, koje ovo jagodinsko preduzeće plaća Čačanskoj banci.

Rešavajući po predlogu za izvršenje i naplatu nespornih potraživanja, koje "Trend kompani" ima prema "Grotu", Trgovinski sud u Leskovcu zakazao je za 16. jun ove godine licitaciju radi prodaje popisane imovine rudnika, ali je izvršenje odloženo za kraj avgusta, jer "rudnik tog dana nije radio". Vlasnik "Trend kompani" to ocenjuje kao "opstrukciju izvršenja od strane sadašnjeg direktora Mitića".

- Direktor Bogdan Mitić je dan licitacije proglasio za neradni, pa su izvršitelji naišli na zatvorena vrata u "Grotu" - kaže Jović. - Zato upozoravam da ako do 25. avgusta u "Grotu" ne prihvate moje uslove, predložiću stečaj. A svi znaju kako je rigorozan i nedvosmislen novi zakon o stečaju i kakva su prava poverilaca. Znam da će to biti propast za rudnik i ceo kraj, ali svoja prava moram da štitim.

DUŠAN ĐORĐEVIĆ 
 
 
 
 
 
 
 
  Copyright © 2003-2009 KURIR