KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


14-15. avgust 2004.

ABORTUS BEZ NOŽA!

Prekid neželjene trudnoće tabletama među Srbijankama sve učestaliji, lekari upozoravaju na kontraindikacije

BEOGRAD - Nov način prekida neželjene trudnoće tabletama, koji je nedavno ponuđen Srbijankama, već privlači veliki broj žena, ali malo njih zna nešto više o ovoj metodi i eventualnim posledicama po zdravlje. Trenutno se namerni prekid trudnoće tabletama obavlja na novosadskoj ginekološko-akušerskoj klinici, kao i u beogradskom GAK-u u Višegradskoj ulici.

Metoda nije kao kod klasičnog abortusa, kada se ginekološkim instrumentima ulazi u matericu i "ljušti" plod sa njenog zida, već se ženama daje lek "mifepriston", posle čega odlaze kući. Na kliniku se vraćaju nakon 24 ili 48 sati, kada im se vaginalno ubrizgava prostaglandin, derivat nezasićene masne kiseline.

Kako lekari tvrde, kod polovine njih posle tri sata dolazi do pobačaja, a kod 45 odsto u toku 24 sata. Kod samo pet odsto žena abortus lekovima je neuspešan, pa je potrebna klasična intervencija. Najbolji rezultati ovim vidom prekida trudnoće postižu se do 49 dana od poslednje menstruacije, a preporučuje se mladim devojkama koje nisu rađale.

Dugo krvarenje

Kako su lekari naveli, bez obzira na to što je prekid trudnoće medikamentima u stvari udobniji način da se žene reše neželjenog ploda, nedostatak je to što je krvarenje posle pobačaja duže nego posle klasičnog abortusa.
Ono može da traje i do 15 dana, a kod nekih pacijentkinja i više od 30. Zbog toga se takvim ženama stalno radi pregled krvne slike.

Prema rečima dr Spase Anđelića, ginekologa, tom metodom se izaziva namerni spontani pobačaj. Lek dovodi do kontrakcija materice, pri čemu se plod izbacuje. Sve to, ipak, podrazumeva i velike tegobe za pacijentkinju.

- Abortus lekovima uspešan je kada su male trudnoće - do pet nedelja. Moguće posledice su dužina krvarenja, jer se nikada ne zna koliko će žena da krvari. Takođe, samim pregledom nakon pobačaja ne može se ustanoviti da li je neki deo ploda ostao u materici, već to mora da se proveri ultrazvučno. Uz to, spontani pobačaj prate i bolovi. Neke žene ih imaju kao tokom menstruacije, dok druge trpe mnogo jače. Nikako ne bi smele da se na taj način prekidaju veće trudnoće, jer je tkivo, od kojeg se formira posteljica, već prodrlo u mišiće materice, tako da ga je nemoguće na taj način izbaciti. Ono bi moglo da dovede do krvarenja i infekcije - kaže dr Anđelić, i dodaje da kod neuspešnih abortusa tabletama sledi onaj klasičan - instrumentima za hirurgiju.

Inače, abortus lekovima stigao je kod nas, jer Svetska zdravstvena organizacija trenutno radi studiju o dve različite doze leka koji se daje ženama kako bi dobile pobačaj. Raspisan je konkurs za zainteresovane ustanove koje bi učestvovale u tom istraživanju.

Prema rečima dr Milite Vujinović iz beogradske kancelarije SZO-a trenutno se sprovodi 10 studija u svetu koje su u sklopu naučno-istraživačkog projekata.

- Radi se o istraživanju u okviru naučno dokazane metode, jer je već dokazano da je pobačaj tabletama uspešna metoda prekida trudnoće. Sada se samo porede dve doze leka za izazivanje abortusa i njihova efikasnost - navela je Milita Vujinović.

R. BAJČIĆ
 
 
 
 
 
 
 
 
  Copyright © 2003-2009 KURIR