KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


6. avgust 2004.

SRAMOTA!

Stručnjaci: Predlog nove himne Srbije i Crne Gore sramota za sve Srbe!
Ko je iz "Bože pravde" izbacio deo stiha u kome se pominje srpski rod?

BEOGRAD - Tekst novokomponovane himne SCG, o kojoj će se u Skupštini državne zajednice glasati u sredu, 11. avgusta, predstavlja sramotu za celokupan srpski narod! U ovoj oceni se slažu ugledni heraldičari, istoričari i političari, sagovornici Kurira.

Predsednik crnogorske opozicione Srpske narodne stranke Andrija Mandić u izjavi za Kurir čak tvrdi da je predloženi tekst himne pokušaj rehabilitacije crnogorskog ustaškog pokreta i izrugivanje celokupnom srpskom narodu.

- Kafansku poskočicu "Oj, svijetla majska zoro" napisao je 1937. godine Andrija Drljević, koji je pripadao ustaškom pokretu u Crnoj Gori i odgovoran je za genocid nad srpskim stanovništvom! On je čak i predvodio jedan ustaški odred, koji je pobio 120 srpskih oficira. Pod italijanskim pokroviteljstvom, Drljević je 1941. godine tu pesmu proglasio za himnu nezavisne države Crne Gore, ali mu je država trajala čitav jedan dan. Sramota je što je crnogorski parlament nedavno usvojio baš tu pesmu i Drljevićevu zastavu za državne simbole. To je veoma opasno poigravanje sa svim žrtvama ustaških zločina - naglašava Mandić.

Jeftina politička trgovina

Mandić ističe da je odluka o kombinovanju dve himne "Bože pravde" i "Oj, svijetla majska zoro" u himnu državne zajednice rezultat jeftine političke trgovine u Savetu ministara SCG.

Originalni tekst srpske himne

"Bože pravde"

Bože pravde, ti što spase
od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i odsad nam budi spas.
Moćnom rukom vodi, brani
budućnosti srpske brod.
Bože spasi, Bože hrani,
Srpskog kralja, srpski rod!

Složi srpsku braću dragu,
na svak' dičan slavan rad,
sloga biće poraz vragu
a najjači srpstvu grad.
Nek na srpskoj blista grani
bratske sloge zlatan plod.
Bože spasi, Bože hrani
Srpskog kralja, srpski rod!

Nek na srpsko vedro čelo
tvog ne padne gneva grom,
blagoslovi Srbu selo
polje, njivu, grad i dom!
Kad nastupe borbe dani,
k pobedi mu vodi hod.
Bože spasi, Bože hrani
Srpskog kralja, srpski rod!

Iz mračnoga sinu groba
srpske krune novi sjaj,
nastalo je novo doba,
novu sreću Bože daj.
Kraljevinu srpsku brani,
pet vekovne borbe plod.
Bože spasi, Bože hrani,
Moli ti se srpski rod!

Tekst predloga nove himne SCG

Bože pravde, ti što spase
od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase
i odsad nam budi spas.

Oj, svijetla majska zoro,
Majko naša Crna Goro,
Sinovi smo tvog stijenja i
Čuvari tvog poštenja.

Moćnom rukom brani, vodi
Kroz oluje srpski brod,
Bože spasi, Bože hrani,
Moli ti se sav naš rod.

Dok lovćenskoj našoj misli
Naša sloga daje krila,
Bit' će gorda, bit' će slavna
Domovina naša mila.

 

- Jasno je da je himna doneta ekspresnom političkom pogodbom i da je srpska strana pristala na sve zahteve. Dozvolili su čak i da se delovi himne "Bože pravde" falsifikuju i da se zameni deo u kom se pominje srpski rod. Umesto originalnog dela "moli ti se srpski rod", sada stoji "moli ti se sav naš rod". To je skandal i velika sramota! Kome smeta srpski rod?! Himna "Bože pravde" je svetinja i ne sme se menjati! - kategoričan je Mandić. On kaže da se nada da će uskoro doći do promene na crnogorskoj političkoj sceni i da će biti usvojena himna "Onamo namo", čiji je autor kralj Nikola Petrović.

Etnolog Dragomir Antonić objašnjava za Kurir da je upotreba termina "naš rod" umesto originalnog "srpski rod" u novoj himni zajednice SCG "komunistička tvorevina" koja se zadržala do danas. Prema njegovim rečima, tvorac nove himne "sigurno nije prijatelj srpskog naroda".

- Nekadašnji komunistički funkcioner Edvard Kardelj uveo je posle 1945. godine termin "naš narod", koji je zamenjivao termin "srpski narod". Time je želeo da, iz jezika, izbaci svaku nacionalnu odrednicu i sve knjige štampane nakon tog perioda strogo su se pridržavale njegovog pravila. Očigledno se to zadržalo i do danas, čim je neka budala imala hrabrosti ovako nešto da uradi! Srbija ima svoju himnu "Bože pravde" i nje treba da se drži. Himna nije pesma Evrovizije, pa da se jedne godine peva "Lane moje", a sledeće neka druga - ironičan je Antonić.

Antonić upozorava da će "našu sramotu" na Olimpijadi videti sav svet i naglašava da "zaista treba da se stidimo".
- Predlažem da u Atini pre podne slušamo "Bože pravde", popodne "Oj, svijetla majska zoro", a predveče da puštamo pesme po želji... - kaže kroz smeh Antonić.

"Most na reci Kvaj"

Član Krunskog saveta, heraldičar Dragomir Acović, slaže se u oceni da je nova himna SCG sramota za Srbiju, ali ističe da se nada da je ona samo jedno prolazno rešenje, koje će ubrzo biti zaboravljeno.

- Neka pevaju šta hoće, ali ta himna ništa ne predstavlja. Kada se iz tih pesama izbaci ono što im je davalo značaj, onda se postavlja pitanje čemu one ovako osakaćene služe. Više puta sam isticao da ovakva zemlja ne treba da ima himnu koja se peva, već neku koja se zviždi. Predlažem motiv iz pesme "Most na reci Kvaj". Čitavu situaciju u zemlji, pogotovo ono što stiže iz Crne Gore, vidim, međutim, samo kao prolazni fenomen i nadam se da će Srbija uskoro povratiti svoj nacionalni identitet i prestati da se stidi svojih simbola - ističe Acović.

D. VRANEŠ
foto: S. Pikula


6. avgust 2004.

ČEDA JOŠ SUMNJIV!

Iako je prošao na detektoru laži Čeda Jovanović i dalje osumnjičen za ubistvo Gavrilovića
Ubice koje su pucale u Gavrilovića već se nalaze u zatvoru, ali zbog drugih zločina

BEOGRAD - Bivši potpredsednik Vlade Čedomir Jovanović još se nalazi pod obradom policije u vezi sa ubistvom Momira Gavrilovića, bivšeg operativca SDB! Ovu informaciju Kurir je juče dobio u samom vrhu ..

alt= kompletan tekst...


6. avgust 2004.

BAGZI IMA KAMEN U BUBREGU

Advokat Biljana Kajganić: Bagzi želi da što pre dođe u Srbiju, neće tražiti odlaganje izručenja

BEOGRAD - Dejan Milenković Bagzi je u zatvoru u Solunu u prethodnih desetak dana imao nekoliko strašno bolnih napada kamena u bubregu, rekla je juče Biljana Kajganić ..

alt= kompletan tekst...


6. avgust 2004.

VUKOJEVIĆ OPTUŽIO BAGZIJA

Zoran Vukojević Vuk: Spasojević mi je rekao da će ubiti Đinđića zbog Haga i JSO!

BANJALUKA - Zoran Vukojević Vuk, svedok saradnik na glavnom pretresu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, rekao je da je znao da će zemunski klan da ubije Đinđića, ali da nije znao ..

alt= kompletan tekst...


6. avgust 2004.

KOŠTUNICA: DRAKULIĆ!

Premijer ubeđen da će Zoran Drakulić pobediti u trci za gradonačelnika Beograda

BEOGRAD - Premijer Srbije Vojislav Koštunica predstavio je juče javnosti Zorana Drakulića, kandidata DSS-a za gradonačelnika Beograda. Koštunica je rako da je ubeđen u pobedu Drakulića i da ne razmišlja ..

alt= kompletan tekst...


6. avgust 2004.

LABUS NEĆE DA IDE U PENZIJU

Funkcioneri G17 Plus odlučno demantuju najave da lider ove stranke razmišlja o povlačenju iz politike

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i lider G17 Plus Miroljub Labus namerava da se povuče iz politike već nakon septembarskih lokalnih izbora, objavio je juče ..

alt= kompletan tekst...


6. avgust 2004.

Vratio se s mora

TADIĆ: NOVA HIMNA MOJ FAVORIT

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić (obećao rešenje "afere Bodrum") izrazio je nadu da će Skupština Srbije i Crne Gore "izglasati himnu koju će prihvatiti svi građani" ..

alt= kompletan tekst...


6. avgust 2004.

RADIKALI PROTIV NOVE HIMNE

BEOGRAD - Poslanici SRS-a u parlamentu državne zajednice neće glasati za Predlog nove himne Srbije i Crne Gore na sednici 11. avgusta, rekla je juče visoki funkcioner ove stranke ..

alt= kompletan tekst...


6. avgust 2004.

TOMA NIKOLIĆ KOD ŠEŠELJA U HAGU

BEOGRAD - Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić otputovao je u Hag u posetu predsedniku SRS-a ..

alt= kompletan tekst...


6. avgust 2004.

Sezona lova

TAJNE SLUŽBE BIH I SCG TRAŽE KARADŽIĆA I MLADIĆA

PODGORICA - Premijer Bosne i Hercegovine Adnan Terzić potvrdio je da je tokom prekjučerašnjeg susreta sa predsednikom SCG Svetozarom Marovićem u Miločeru razgovarano i o hvatanju ..

alt= kompletan tekst...


6. avgust 2004.

Slobodan Vuksanović, NDS

PODRŽAVA ME ĆERKA, JAČI SAM OD SVIH

BEOGRAD - Kandidat NDS-a za gradonačelnika Beograda Slobodan Vuksanović juče je rekao da mu ne smeta to što ga nije podržao DSS, iako je to ranije ..

alt= kompletan tekst...


6. avgust 2004.

GORAŽDEVAC GODINU DANA OD MASAKRA

Sutra je u Goraždevcu godišnji pomen deci koju su albanski teroristi ubili dok su se kupali u reci

GORAŽDEVAC - Prošlo je skoro godinu dana otkako su 13. avgusta 2003. albanski ekstremisti u Goraždevcu napravili pravi masakr. Pucali su na decu koja su se ..

alt= kompletan tekst...


6. avgust 2004.

PERFIDNO

Na lecima koji promovišu kampanju "Kupujmo domaće" stoji samo logo firme "Frikom", koju je kupio hrvatski "Agrokor"

BEOGRAD - Reklamni leci Ministarstva trgovine u kojima se promoviše kampanja "Kupujmo domaće", "priheftani" uz uplatnice za infostan, zbunili su većinu ..

alt= kompletan tekst...


6. avgust 2004.

OD SEPTEMBRA VAKCINACIJA
BEBA PROTIV HEPATITISA B

BEOGRAD - Od septembra prvi put u našoj zemlji počeće vakcinisanje beba protiv hepatitisa B, izjavio je juče Tanjugu pomoćnik ministra zdravlja dr Vasilije Antić. Podsećajući da je Odlukom o sprovođenju imunizacije protiv zaraznih bolesti ..

alt= kompletan tekst...


6. avgust 2004.

SUD U STRAZBURU "OTEO" STAN

Srpkinji odbijena žalba protiv Hrvatske, ostala bez stana u Zadru

ZAGREB - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je tužbu građanke Hrvatske, Srpkinje Kristine Blečić, protiv Republike Hrvatske. Kristina Blečić je celog života živela ..

alt= kompletan tekst...


6. avgust 2004.

STAJSKO ĐUBRIVO USMRDELO BEOGRAD

BEOGRAD - Neprijatan miris koji se pre dva dana širio Beogradom nastao je usled raspada prirodnog stajskog đubriva kojim su se đubrile oranice u Surčinu, Jakovu i Ugrinovcima ..

alt= kompletan tekst...
 
 
 
 
 
 
 
 
  Copyright © 2003-2009 KURIR