KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


24. oktobar 2003.

KOMADANT KORPUSA OPTUŽEN ZA ŠVERC CIGARETA

PODGORICA - Saša M. Bošković, kapetan I klase, izjavio je juče u Vojnom sudu u Podgorici na suđenju oficirima optuženim za šverc cigaretama, da je imao operativna saznanja da je i komadant užičkog korpusa general Grujica Davidović umešan u šverc cigaretama, te da je o tome obavestio svoje pretpostavljene. Predsedavajući krivičnog veća sudija Milivoje Katnić, potpukovnik, izjavu svedoka je uneo u zapisnik i dodao da je sve čuo i zamenik vojnog tužioca Dejan Bojanić. Sada se čeka odluku vojnog tužioca u Podgorici o tome da li će proveravati ove tvrdnje svedoka.

- Službeno sam dobio podatak da je general Davidović švercovao cigarete. Bio je u dilu sa "Lutkom" iz Prijepolja. O tome ima više podataka u komandi Užičkog i Podgoričkog korpusa. Organi bezbednosti u ovim komandama, pukovnici Tadić i Glumac, su obavešteni o tome - rekao je Bošković.

Prema optužnici vojnog tužioca, civil Marko Đurasević je počinio krivično delo nedozvoljene trgovine i zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem i falsifikovanje isprave, potpukovnik Milan Ristić je optužen za zloupotrebu službenog položaja i pomaganje u nedozvoljenoj trgovini, dok su poručnik Boban Zuvić, major Vladimir Ćetković i Zoran Zugić optuženi za zloupotrebu službenog položaja i pomaganje nedozvoljene trgovine, dok je zastavnik Vladimir Planko optužen za zloupotrebu službenog položaja, pomaganje u nedozvoljenoj trgovini i falsifikovanje isprave. Rade P. Ćetković, bivši vojnik, Radoš Lj. Kostić i Ljubo R. Kostić optuženi su za pomaganje nedozvoljene trgovine.

Đurašević je iz skladišta u mestu Cijevna kupio 48.787 boksova stranih cigareta vrednih 25.641.000,00 dinara. Vozači Radoš i Ljubo Kostić sa kamionima došli su nekoliko kilometara od punkta MUP-a Crne Gore u Bijelom Polju, gde su ostali do ranih jutarnjih sati. U međuvremenu, Đurašević je sa kamiona skinuo civilne i postavio vojne tablice. U vojnoj pratnji bili su Zuvić i Planko sa navodnim vozilom vojne policije "zastava skala 55". Konvoj sa švercovanim cigaretama otkriven je 09. decembra 2001. godine u Kokinom Brodu, gde ih je policija MUP-a Srbije zaustavila i sprovela do kasarne u Užice, navodi se, između ostalog, u optužnici.

Svedok Saša Bošković je ponovio izjavu datu u istrazi. On je ispričao da ga je 09. decembra 2001. godine nazvao telefonom Đurašević, te da se pozvao na Ristića, i kazao mu da je pao konvoj sa dva kamiona cigaretama i nudio mu pet, deset, pa čak i sto hiljada maraka samo da pomogne da mu se vrate cigarete. Svedok Bošković je obavestio načelnika bezbednosti Druge armije VJ da mu je Đurašević nudio novac. Optuženi Đurašević je kazao da mu nije nudio 100.000 DM, već da je Bošković tražio od njega da radi sa cigaretama, jer su mu brat i otac "pali" na švercu cigaretama.

Bošković je rekao da to nije istina.
Svedok Zvonko P. Horvat, pukovnik iz komande RV PVO, kazao je da je pošao u Užice nakon saznanja da su uhapšeni pripadnici vojne policije Planko i Zuvić sa dva kamiona cigareta. Sa njim u grupi su bili bezbednjaci pukovnici Nikola Radujko, Đuro Ćelić i Velimir Bošković koji su ispitivali Planka i Zuvića.

- Poručnik Zuvić je pričao kako je došlo do ovog šverca. Kako je krivična prijava skoro bila napisana, nije nam bilo interesantan "šverc cigaretama". Težište razgovora smo okrenuli na njegova moguća saznanja o krađi naoružanja na vojnom aerodromu Golubovci. Zastavnik Planko nije bio voljan da bilo šta kaže o krađi oružja. Planko je od svih osumnjičenih jedini bio pozitivan na poligrafskom testu, zato smo zatražili dozvolu od istražnog sudije da nam dozvoli da sa Plankom razgovaramo o krađi oružja - rekao je Horvat.

R. R.


24. oktobar 2003.

TRAMVAJ UDARIO MALU MILENU

"Bilo je mnogo krvi, ali je dete bilo pri svesti. Vriskalo je od bolova", rekao je očevidac

BEOGRAD - Desetogodišnja Milena iz Beograda, učenica četvrtog razreda Osnovne škole "Drinka Pavlović", teško je povređena juče oko 12.30 sati u saobraćajnoj nesreći ..

alt= kompletan tekst...


24. oktobar 2003.

OTAC I SINOVI FALSIFIKOVALI EVRE

BEOGRAD - Pripadnici UBPOK-a i MUP-a Republike Srbije uhapsili su Ištvana Nađa (49), zvanog Pišta, njegove sinove Ištvana Nađa (25), zvani Pišta i Čaba Nađa (20), zvanog Čabi ..

alt= kompletan tekst...


24. oktobar 2003.

ONESVESTILA SAM SE OD BATINA

Od Žikinog udarca ne mogu da pomerim vrat, a njih dve su udarale mojom glavom o sto

LESKOVAC - Snežana Janaćković (50) iz Leskovca, spremačica u Antituberkuloznom dispanzeru, pretučena je u sredu u jednoj od prostorija neuropsihijatrijskog odeljenja ..

alt= kompletan tekst... 
 
 
 
 
 
 
 
  Copyright © 2003-2009 KURIR