KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 

VESTI

23. jul 2003.

PRLJAVO!

Dragaš: Sumnjive, "prljave" pare kontrolišu vlast u Srbiji, stranke na vlasti reketiraju državna preduzeća

BEOGRAD - Da li prljave pare caruju srpskom politikom, na koji način one dolaze u zemlju, ko ih šalje, a ko dobija i u koje svrhe, pitanja su koja se nameću posle najnovijih optužbi da se u vrhu vlasti "pere novac".

Boško Mijatović iz Centra za liberalno demokratske studije kaže da je G17 narušio prećutni sporazum među vodećim političkim strukturama, koji glasi da neće biti govora o finansiranju stranaka.
- Taj dogovor poštovan je i u Miloševićevo vreme, tako da tek sada možemo očekivati veliko iznošenje "prljavog veša" s obe strane - prognozira Mijatović.

Ekonomista Branko Dragaš tvrdi da "bez 'prljavog' ili 'opranog' novca nema politike u Srbiji".
- Stranke na vlasti delegiraju svoje ljude u upravne odbore pojedinih državnih preduzeća, a onda ih "reketiraju", tako što na tenderima upravo oni dobijaju najbolje poslove. Treba detaljno istražiti kupovinu struje, nafte, cigareta i svih ostalih akciznih proizvoda. Tek kada se dobiju ti podaci, biće jasno odakle dolaze pare za naše najveće stranke... - kaže Dragaš i objašnjava:

- Najunosniji poslovi prosleđuju se "prijateljima" stranaka, koji zauzvrat imaju obavezu da novcem od trgovine akciznim proizvodima finansiraju liderske i partijske prohteve: skupe automobile, stanove, putovanja, troškove... Samo u prošloj godini prošvercovano je 1.730 tona cigareta, dok u isto vreme tendere sprovode po moralnoj podobnosti, kao u "zlatno" vreme komunizma. Nema nikakve razlike u načinu finansiranja stranaka za vreme Miloševića i posle njega - navodi ovaj ekonomista.

Radi se po udžbenicima

Profesor Ekonomskog fakulteta Oskar Kovač za Kurir kaže da se ponašanje aktera na srpskoj političkoj sceni odvija po udžbeniku iz ekonomije.
- U svim zemljama u nestabilnim situacijama dešava se da kapital beži u tzv. "poreske rajeve". Iz Jeljcinove Rusije izneto je više od 100 milijardi dolara. Kada sam pre nekoliko godina istraživao kakav je odnos naplaćenog i obavljenog izvoza, bilo je jasno da je mnogo više izvezeno nego što je naplaćeno. Ta novčana razlika ostaje u inostranim fantomskim kompanijama, odakle se distribuira za različite namene i vrste usluga. Sve se tako tipično ponavlja ovih dana u Srbiji - ističe Kovač.

Dragaš smatra da u aferi "Kolesar i Janjušević protiv Dinkića i Labusa" nema nevinih ni na jednoj strani.
- Smešna su opravdanja Kolesara, koji kaže da su mu mama i tata uplatili pare, a onda beži sa pres-konferencije glavom bez obzira, da ga novinari ne bi slučajno pitali zašto je taj transfer išao preko banke na Sejšelima, a ne preko neke evropske banke. S druge strane, Labusova ostavka u Agenciji za sanaciju banaka jednako je licemerna kao i potpisivanje Beogradskog sporazuma, a onda njegovo negiranje. Koliko se ja sećam, pre mesec-dva taj isti Labus podigao je veliku prašinu kada su ga smenjivali iz Agencije, izjednačavajući svoj odlazak za tragičnim gubitkom za državu. Šta je sada sa državom? - pita Dragaš.

Prema njegovim rečima, ukoliko se nešto vrlo brzo ne promeni nabolje, Srbiji preti "argentinski scenario i socijalni nemiri sa nesagledivim posledicama".
- Tri četvrtine stanovnika Srbije živi sa jednim do dva dolara dnevno. To je socijalna bomba, koja će uskoro eksplodirati! Na drugoj strani, pet fabrika, među kojima je i "Sartid", prodato je za 21,3 miliona dolara. Među tim firmama nalazi se i fabrika belih limova u Šapcu, najbolja te vrste u ovom delu Evrope, koja je bez problema mogla da se proda za 120 miliona dolara. Kao predstavnik nemačkih investitora mogu da kažem da su oni besni zbog onoga što se desilo u "Sartidu". Spremaju veliku tužbu i poručuju da nema šanse da više ulažu svoj novac ovde - zaključuje Dragaš.

(S. M. S.)


23. jul 2003.

ISAKOV: UCENA!

Oni koji su sprovodili akciju "Sablja" protiv kriminala zadržavali su podatke za sebe kako bi se međusobno ucenjivali, tvrdi lider RV

NOVI SAD - Sve optužbe koje su poslednjih dana međusobno razmenili čelnici G17 plus i dvojica činovnika Vlade Srbije treba ozbiljno ..

alt= kompletan tekst...


21. jul 2003.

DINKIĆ: ODLAZI I MOJA SUPRUGA

Smenjen jer je podneo krivične prijave protiv 500 lica i više od 12.000 prijava za privredne prestupe

BEOGRAD - Nisam podneo ostavku! Nisu me ni razrešili u skupštini! Način na koji ostajem bez funkcije je pravno sumnjiv ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

CEMENTIRANO

Sumnja se da se iza "sejšelskih milionskih uplata" krije veletrgovina cementom iz Novog Popovca

BEOGRAD - Tajanstveni Miroljub Jakovljević, čije se ime pojavljuje u dokumentu mađarske policije koji je G17 plus iskoristio kao krunski dokaz ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

STAN ZA DETE

Novinar Kurira tražio stan Nemanji Kolesaru, koji je, kako kaže, od roditelja dobio 289.000 evra da se skući

BEOGRAD - Nemanja Kolesar, izvršni direktor Agencije za sanaciju banaka, objavio je prekjuče da su mu mama i tata na štednu knjižicu ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

UBPOK ODGOVORIO MAĐARSKOJ POLICIJI

BEOGRAD - Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala poslala je Okružnom tužilaštvu u Beogradu i mađarskoj policiji odgovor ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

LABUS PODNEO OSTAVKU

BEOGRAD - Predsednik stranke G17 plus Miroljub Labus podneo je ostavku na mesto predsednika Saveta Agencije za sanaciju banaka ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

CECI ODUZET PASOŠ

Iako joj je po puštanju iz pritvora sud vratio pasoš, pre nekoliko dana policijski inspektor je Ceci ponovo oduzeo putne isprave

BEOGRAD - Svetlana Ceca Ražnatović, posle 121 dana pritvora, vreme provodi u svojoj kući u Ljutice Bogdana, sa decom Veljkom i Anastasijom ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

USPON "ZEMUNACA"

Spasojevićev klan nabavljao drogu na veliko iz dva kanala - od Šiptara sa Kosova sa kojima je Dušan imao dobre veze iz rodne Medveđe i iz Bugarske
Pero Milošević, čovek Bata Trlaje koji se previše osamostalio, 1996. godine postao prva žrtva zemunskog klana

BEOGRAD - Mafijaš - pokajnik, jedan od "zemunaca", u ekskluzivnoj ispovesti za Kurir otkriva mnoge, dosad nepoznate detalje o delovanju ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

BATIĆ: PETNAEST ODSTO KORUMPIRANIH U PRAVOSUĐU

JAGODINA - Ministar pravde Srbije Vladan Batić izjavio je da u pravosuđu Srbije ima 3.000 nosilaca pravosudnih funkcija ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

VLADIMIR VUKČEVIĆ, TUŽILAC ZA RATNE ZLOČINE

BEOGRAD - Odbor za pravosuđe i upravu Skupštine Srbije podržao je kandidaturu Vladimira Vukčevića za tužioca za ratne zločine i ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

DŽEKSON: RATKO MLADIĆ JEDINI USLOV

BEOGRAD - Predsednik NVO "Projekat demokratije u tranziciji" i osnivač Komiteta za NATO Brus Džekson rekao je da je preduslov ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

Haški sud

ŠLJIVANČANIN ULOŽIO ŽALBU

HAG - Veselin Šljivančanin uložio je žalbu predsedniku Haškog tribunala na odluku sudskog sekretarijata da ne prihvati branioce ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

VRHOVNI SUD SRBIJE "OSLOBODIO" SVEDOK

BEOGRAD - "Vrhovni sud Srbije, na sednici održanoj 11. jula ove godine, uvažio je žalbu osnivača, izdavača i glavnog i odgovornog urednika nedeljnika 'Svedok' ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

Miodrag Isakov

DA I VOJVODINA IMA SVOJE AMBASADORE

NOVI SAD - Potpredsednik Vlade Srbije Miodrag Isakov izjavio je da i Vojvodina ima svoje interese u raspodeli ambasadorskih mesta ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

STRAH OD INFLACIJE?

Kovač: Građani troše ušteđevinu zbog besparice, a ne zbog smene Dinkića

BEOGRAD - Smena Mlađana Dinkića, guvernera Narodne banke Srbije, kao i sukob ekonomskih eksperata, s jedne, i članova Vlade Srbije, s druge strane ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

Pošta

PISMO ADRESIRANO NA MAJKU VOJVODE ŽIVOJINA MIŠIĆA

GORNJI MILANOVAC - Preporučeno pismo koje je adresirano na gospođu Anđeliju Mišić, majku vojvode Živojina Mišića ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

Slučaj Dafiment

SUD ODBIO DESET MILIONA EVRA KAUCIJE ZA DAFINU

BEOGRAD - Okružni sud u Beogradu odbio je da prihvati jemstvo od 10 miliona evra, koliko je Dafina Milanović, vlasnica Dafiment banke ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

VLADA SRBIJE KRČMI EPS!

Jorgos Samaras: Ako vlast nešto ne uradi, Srbija će imati enormno visoku cenu struje

BEOGRAD - Ukoliko Vlada Srbije nastavi da sledi dosadašnju politiku i da forsira podelu EPS-a, sasvim je sigurno da će se nacionalni elektroenergetski sistem rasparčati ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

OBRAČUN SA SRPSKOM CRKVOM

Vladiku Jovana prvo vređali, pa pretukli, i u besvesnom stanju doneli u policiju, u kojoj će u pritvoru provesti do prekosutra

BEOGRAD - Vladika Jovan, egzarh Srpske pravoslavne crkve za Ohridsku eparhiju u Makedoniji, koji je pre tri dana kada je u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija hteo da ..

alt= kompletan tekst...


23. jul 2003.

TRI GODINE KRIJU ISTINU O TELEKOMU

BEOGRAD - Dokumenti o pljački prilikom prodaje dela akcija Telekoma "Srbija" inostranim partnerima, po kojima je bivše rukovodstvo ovog preduzeća na nezakonit način ..

alt= kompletan tekst...

 Copyright © 2003-2009 KURIR