KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 

VESTI

22. jul 2003.

U PORODILIŠTU SMIRILI STRASTI

Glasine da je dr Neđo Čutura pogrešio demantuju u Narodnom frontu, komisija ima poslednju reč

BEOGRAD - Incident koji se dogodio na klinici "Narodni front", kada je Branko Aleksendrić, suprug pacijentkinje Marine, koja je rodila mrtvo dete, fizički napao načelnika porodilišta dr Neđa Čuturu, pokrenuo je lavinu reakcija građana i stručne javnosti. Kuriru se javilo nekoliko pacijenata i bivših radnika klinike, koji su izrazili nezadovoljstvo uslovima lečenja i rada lekara.

Medicinski tehničar koji je doskora radio na ovoj klinici kaže da je dr Mladenko Vasiljević, načelnik odeljenja za operativni sterilitet, sa još nekoliko stručnjaka koji su analizirali stanje u kome je bila Marina Aleksendrić, zaključio i potpisao da je nemoguće porođaj izvršiti prirodnim putem, već da je neophodno uraditi carski rez.

- Međutim, dr Čutura je odlučio da porođaj, ipak, bude normalan i došlo je do komplikacija. Na kraju je, koliko ja znam, urađen carski rez, ali se beba ugušila - tvrdi naš izvor.

U klinici "Narodni front" kažu da je u sredu nakon incidenta, a posle podnošenja krivične prijave Branka Aleksendrića, došao istražni sudija i zatražio da se uradi obdukcija i utvrdi uzrok smrti bebe.

- Mi smo formirali komisiju za unutrašnji stručni nadzor koja će utvrditi zašto se porođaj zakomplikovao, i zbog čega je beba umrla - kaže Darinka Mitrović, direktor sektora pravnih i opštih poslova, i dodaje da će nakon završene analize i utvrđivanja odgovornosti izdati saopštenje.

Dr Mladenko Vasiljević za Kurir kaže da mu nije jasno otkuda on u celoj priči, jer je zaposlen na drugom odeljenju.
- Ja pacijentkinju nikada nisam video, i samim tim ne mogu da odlučujem o njenom stanju. U zdravstvenom kartonu i istoriji bolesti postoje potpisi lekara koji su obavljali nadzor, ali ja ništa o tome ne znam - kaže Vasiljević.

Povlači tužbu protiv lekara?

- Sa Brankom Aleksendrićem za sada imamo dobru saradnju, a rekao mi je i da će povući krivičnu prijavu protiv lekara i klinike "Narodni front" - kaže za Kurir Darinka Mitrović.
Po rečima dežurne medicinske sestre na odeljenju za intenzivnu negu, Aleksendrićeva se polako oporavlja od posledica teškog porođaja.
- Suprug dolazi u posetu svaki dan, i još uvek ne želi ništa da komentariše za medije - kaže ona.

Darinka Mitrović objašnjava da je dr Neđo Čutura izuzetan stručnjak u svojoj oblasti i da je samo dva dana pred ovaj incident spasao sigurne smrti dve žene koje su imale jako težak porođaj, ali da je to prošlo nezapaženo.

Bivši tehničar, međutim, tvrdi da dr Čuturi ovo nije prvi slučaj nesavesnog rada.
- On je 1998. godine bio umešan u aferu sa trgovinom bebama, kada je protiv njega, dr Spase Anđelića, šefa odseka za prekid trudnoće, i Veroslava Marinkovića, šefa odseka intenzivne nege na pedijatriji, pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu bio pokrenut krivični postupak zbog prodaje bebe...

Kako Kurir saznaje u Drugom opštinskom tužilaštvu, u slučaju ovih lekara tužilac je odustao od istrage, i oni su uz naknadu materijalne štete vraćeni na posao, osim dr Marinkovića, protiv koga je postupak još uvek u toku, ali je on u međuvremenu penzionisan.

(A. N.)

 Copyright © 2003-2009 KURIR