KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


4. decembar 2003.

MEĐU 10 NAJVEĆIH HRVATA
IZABRANA PETORICA SRBA!

Hrvatska javnost uz Tuđmana, Tita i Krležu svrstala Teslu, Ruđera Boškovića, Ivu Andrića, Dražena Petrovića i Stevu Karapandžu

ZAGREB - Na listi 10 najznačajnijih Hrvata svih vremena u anketi zagrebačkog "Nacionala" nalazi se čak pet Srba! Oko 1.000 građana Hrvatske kao svoje najzaslužnije sunarodnike naveli su Nikolu Teslu, Ruđera Boškovića, Ivu Andrića, Dražena Petrovića i Stevu Karapandžu. Tesla je na drugom, Bošković na trećem, Andrić na petom mestu, Dražen Petrović je sedmi, a čuveni kuvar Stevo Karapandža zauzima osmu poziciju. Josip Broz je, naravno, prvi.

Hrvatski nedeljnik piše da je ova internet-anketa izazvala brojne kontroverze, uglavnom zbog zahteva da se na listu uvrste ustaški poglavnici Ante Pavelić i Mile Budak, kao i estradne zvezde, tipa Severina, i njoj slične. "Nacional", međutim, u tekstu od 2. decembra nijednom rečju ne pominje činjenicu da je polovina najzaslužnijih Hrvata srpske nacionalnosti. Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn, koji za "Nacional" komentariše ovu anketu, u intervjuu na dve strane samo je u jednoj rečenici pomenuo ovo pitanje.

- Tito je, naravno, bez premca. Drugi najveći Hrvat, bez obzira na svoje srpsko poreklo, jeste Nikola Tesla. Svojim izumima Tesla je dospeo u sam vrh izumiteljske elite i nije mu se približio niko od hrvatskih naučnika ili umetnika - kaže Goldštajn.

To je sve što "Nacional" navodi o "srpskom podrijetlu" najvećih Hrvata. Istini za volju, Ivo Andrić je okarakterisan kao "kontroverzna osoba hrvatskoga podrijetla koja se smatrala srpskim piscem". To što je Ruđer Bošković za sebe tvrdio da je "dubrovački Srbin katoličke veroispovesti", što je otac Dražena Petrovića Srbin iz Trebinja, što je Stevo Karapandža Srbin iz Like, čiji otac je bio pravoslavni sveštenik, za ovaj "tjednik" sasvim je nevažno.

(P. M.) 
 
 
 
 
 
 
 
  Copyright © 2003-2009 KURIR