KURIR
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


27. avgust 2003.

LICENCA ZA CIGARETE

Prodavci cigareta do 6. septembra moraju da podnesu zahtev za dozvolu za prodaju duvana

BEOGRAD - Šestog septembra ističe rok za dobijanje licenci za promet duvanskim proizvodima u skladu sa novim Zakonom o duvanu. Ako trgovci na veliko i malo, koji do tog roka ne podnesu zahtev za dobijanje odobrenja za bavljenje tim delatnostima, nastave da rade, biće kažnjavani zbog nelegalnog poslovanja, upozorio je Vladan Begović, direktor Agencije za duvan na sastanku sa trgovcima duvanskim proizvodima u Privrednoj komori Srbije.

Begović je istakao da se ovo upozorenje naročito odnosi na vlasnike u maloprodaji, koji mogu da se o svim detaljima vezanim za dobijanje licenci raspitaju kod svojih nabavljača cigareta. On je naveo da se ovim poslom bave vlasnici otprilike 30.000 objekata.

- Uslovi za trgovce na malo koji žele da dobiju dozvolu za prodaju duvana su: plaćanje nadoknade u visini od 3.000 dinara po objektu, taksa od 100 dinara, kao i registracija preduzeća koja je overena kopijom rešenja o upisu kod nadležnog suda - rekao je Begović.

Trgovci na veliko, kojih će prema oceni Begovića biti između 10 i 20, moraće da raspolažu infrastrukturom koja omogućava skladištenje najmanje 30 tona cigareta, s tim da magacinski prostor ne može biti manji od 500 kvadratnih metara. Takođe, moraće da imaju i kamione od najmanje 10 tona i to vidno obeležene da prevoze duvan i da plate naknadu u visini od pet miliona dinara, s tim što je to moguće uraditi u pet godišnjih rata.

Legalni samo DIV i DIN

Odgovarajući na novinarsko pitanje o legalnim proizvođačima duvana, Begović je istakao da su za Agenciju legalni samo DIN i DIV, dok će se o dodatnim proizvođačima odlučivati tek nakon 5. januara naredne godine. On je naveo da to praktično znači da će neki od navedenih domaćih proizvođača morati da kupe licencu poznate marke cigareta "fast" ukoliko žele da nastave dalju proizvodnju ove vrste cigareta, čiji je vlasnik kontroverzni Surčinac Predrag Ranković Peconi.

I. MITKOVSKI 
 
 
 
 
  Copyright © 2003-2009 KURIR